Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Desertec Industrial Initiative nastavlja unatoč tome što ga je i E.ON napustio E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 07 Svibanj 2014 17:05

E.ON-ovo napuštanje Desertec Industrial Initiative (Dii) je ponovno podigao sumnju oko budućnosti ovog projekta kojim se želi razmjenjivati električna energija između Europe i Afrike.

Sam Dii je objavio da nisu zabrinuti oko budućnosti nakon što ih je dioničar E.ON sa svojim partnerom Bilfingerom napustio u travnju. Prošle godine su Dii napustili Bosch i Siemens koji su to ponajprije napravili zbog toga što su napustili cijeli solarni sektor.

Ova napuštanja su se dogodila tokom Dii-jeve tranzicije iz kratkoročnog u dugoročno udruženje sa većim fokusom na razvijanju prilika za obnovljivi razvoj na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi. Dii smatra da je krivo percipiciran zato što svi misle da je njihov cilj realizirati projekte, a zapravo ih žele omogućiti. Ipak nedostatak jasne prilike za investicije te razvoj u Europi su po svemu sudeći razlog odlaska E.ON-a iz Dii-ja.

S druge strane Dii još uvijek privlači veći broj tvrtki koje planiraju ući u organizaciju kao dioničari, a trenutačno ih je više od 10. Njemačke tvrtke čine 30% do 40% dioničara, unatoč odlasku ovih nekoliko većih Njemačkih tvrtki.

Po svemu sudeći sam Dii sada sve više umanjuje važnost originalnog plana Deserteca, a taj je bio isporuku električne energije iz MENA-e u Europu. To je jedan od razloga zašto su se prošle godine odvojili Dii i Desertec Foundation. Dii-u je sada cilj pomoći u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije u Sjevernoj Africi i Bliskom Istoku za lokalnu upotrebu.

Prema Dii-u 40% trenutačnih MENA projekata uključuju Dii-ove članove, a dobar primjer je Alžir gdje je Dii bio ključan u razvoju državne strategije za obnovljive izvore energije. Dokaz njihovom utjecaju je da se prve dvije solarne elektrane veće od 1 MW nalaze na lokacijama koje je predložio Dii, a dobili su ih developeri koji nisu u Dii-ju.

 

Izvor: http://social.csptoday.com

Tags:     dii      e.on      desertec      afrika      solarna energija      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?