Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Poticaji za fosilna goriva godišnje koštaju svjetsku ekonomiju 2 bilijuna dolara E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 05 Svibanj 2014 21:52

Znanstvenici svako malo izvještavaju o troškovima utjecaja na okoliš zbog korištenja fosilnih goriva, pri čemu je potrošnja fosilnih goriva odgovorna za 78% emisija ugljičnog-dioksida, odnosno stakleničkih plinova između 1970. i 2010. godine. S time da se praktički nikada ne piše o ekonomskim troškovima istoga.

Ukupni troškovi svjetskih poticaja za fosilna goriva se teško mogu izračunati, te se procjenjuje da iznose od 500 milijardi do 1,9 biljuna dolara. Prema najnovijem izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a), kada se u obzir uzmu poticaji zbog nedostatka mehanizama koji bi pokrili onečišćenje i klimatske promjene poticaji su bliže iznosu od 2 bilijuna dolara, što je otprilike 2,9% svjetskog BDP-a ili 8,5% prihoda svjetskih vlada.

Ova brojka je predstavljena par dana prije konferencije u Keniji koja se fokusira na promjene koje treba napraviti u poticajima za fosilna goriva. S obzirom da su prije tri godine poticaji za obnovljive izvore energije iznosili 88 milijardi dolara vlade bi prema riječima stručnjaka trebale ukinuti poticaje za fosilna goriva kako bi potakle prijelaz na druge oblike izvora energije. Prema MMF-u, samo ukidanje poticaja za fosilna goriva bi smanjilo emisije ugljičnog-dioksida za 13%.

Prema UNEP-u (Program za okoliš Ujedinjenih Naroda) poticaji za fosilna goriva potiču neefikasne državne elektroprivrede, te usporavaju poticaje za veću efikasnost i inovacije, dok poticaji za potrošače potiču veću potrošnju. U isto vrijeme bi se ta financijska sredstva mogla pametnije utrošiti.

Prijedlog vladama je prebaciti fokus javnih investicija na čiste tehnologije i istraživanje i razvoj, te potaknuti privatne investicije u zeleni sektor. U Australiji je tako uspješno financirano 2,5 milijardi dolara u obnovljive izvore energije od kada je otvorena Korporacija za financiranje čiste energije u srpnju prošle godine.

Izvor: http://reneweconomy.com.au

Tags:     fosilna goriva      ugljični-dioksid      međunarodni monetarni fond      poticaji
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?