Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rusija odredila datum za aukciju projekata obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 13 Travanj 2014 23:58

Ruska vlada je objavila da će aukcija projekata za investicije u obnovljive izvore energije biti održana između 28. svibnja  i 10. lipnja ove godine. Radi se o projektima koji bi trebali biti dovršeni između 2015. i 2018. godine.

Rezultati aukcije bi trebali biti objavljeni do kraja lipnja, a nuditi će se otprilike 1.645 MW vjetroelektrana i 496 MW solara. Ovime se očekuje konačni razvoj obnovljivog sektora u Rusiji. Prema aukciji će nositelji projekata dobiti pravo upravljanje istima tokom 15 godina uz povrat investicije od minimalno 14%. Ipak, limit za godišnju ukupnu proizvodnju iz obnovljivih izvora energije će biti ograničen na oko 6-7 GW.

Za financiranje projekata se trenutačno radi i na posebnim zajmovima koji bi imali niže kamatne stope. Rusija iz obnovljivih izvora trenutno proizvodi samo 0,8% energije, a cilj je doći do udjela od oko 2,5%. Glavni uzroci tako slabo razvijenom OIE sektoru su nerazvijeni zakonski okvir, nedostatak investicija zbog krize i nedostatak potpore države, te stagnacija potrošnje energije. U principu je glavni problem još uvijek državni monopol u energetskom sektoru.

Rusija je prošle godine imala prvu aukciju za OIE projekte kada su dodijeljeni poticaji za 39 projekata ukupne snage 504 MW. Solar bi s ovim aukcijama trebao najviše napredovati, pošto je po zakonu svaki obvezan imati 50% lokalnih komponenti, dok to ne vrijedi za vjetroelektrane i hidroelektrane.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     rusija      obnovljivi izvori energije      projekti      solar      aukcije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?