Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Odvija se lov na iduću generaciju baterija za spremanje energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 20 Ožujak 2014 21:11

Istraživaći iz ETH Zuricha i Empa su uspjeli po prvi puta proizvesti homogene antimonske nanokristale. Ovi nanomaterijali rade na vrlo efikasan način te bi se s vremenom mogli koristiti kao alternativni materijal anoda u budućim baterijama sa visokom gustoćom pohrane energije.

Istraživači pokušavaju iskoristiti nove materijale za iduću generaciju baterija koje bi mogle zamijeniti litij-ionske baterije. Litij-ionske baterije su danas uobičajene u pametnim mobitelima, laptopima i drugim prijenosim elektroničkim uređajima.

S jedne strane električna mobilnost i stacionarno spremanje energije traže veliki broj jakih baterija, a velika potražnja za litijem bi mogla prouzrokovati nedostatak sirovih materijala. Zbog toga se sve veća pozornost posvećuje konceptualno sličnim baterijama koje koriste natrijeve ione. Za razliku od litijskih baterija koje se razvijaju više od 20 godina puno manje se zna o materijalima koji efikasno mogu spremati ione natrija.

Elektrode od Antimona?

Tim istraživača iz ETH Zuricha i Empa koje predvodi Maksym Kovalenko su došli korak bliže pri identificiranju alternativnih materijala za baterije; oni su prvi uspjeli sintetizirati homogene nanokristale antimona čije ih specijalne mogućnosti čine idealnim kandidatima za materijal za anodu litij-ionskih i natrij-ionskih baterija. Rezultat njihove studije je nedavno objavljen u Nano Letters.

Antimon već dugo smatraju obećavajućim anodnim materijalom za litij-ionske baterije visokih preformansi, pošto ovaj nemetal ima veliki kapacitet punjenja, otprilike dva puta veći od grafita koji se uobičajeno koristi. Inicijalne studije pokazuju da antimon može spremati ione i litija i natrija. Natrij je moguća jeftina alternativa litiju jer ga ima puno više u prirodi, te je puno ravnomjernije distribuiran po Zemlji.

Idealni kandiddat za materijal anode

Elektromehanički testovi su pokazali Kovalenku i njegovom timu da elektrode od antimonskih nanokristala rade jednako dobro u natrij i litij ionskim baterijama. Time je antimon posebno obećavajući za natrijeve baterija pošto najbolji anodni materijali za spremanje energije koji rade uz litij (grafit i slicij) ne funkcioniraju sa natrijem. Najbolji rezultati su ostvareni sa nanočesticama veličine 20-100 nanometara pošto su sa veličinom iznad 100 nanometara čestice previše nestabilne, dok one manje od 10 nanometara imaju problema sa oksidacijom.

Performanse ne ovise toliko o veličini

Još jedan važan rezultat studije kojeg su omogućili ove ultra-ujednačene čestice je da su istraživači utvrdili da pri veličini čestica od 20 do 100 nanometara materijal pokazuje odlične performanse neovisno o veličini. Slijedeći cilj je razviti troškovno efikasnu metodu sinteze u suradnji sa industrijskim partnerima.

Skuplja alternativa

Da li to znači da nam se uskoro smiješi alternativa litij-ionskim baterijama? Kovalenko na to kaže da iako je metoda relativno jednostvna, proizvodnja dovoljnog broja visoko kvalitetnih nanokristala antinoma je još uvijek preskupa.

On procjenjuje da će do dolaska natrij-ionskih baterija sa antimonskim elektrodama na tržište trebati još jedno destljeće, pošto je istraživanje još uvijek na samom početku. Ipak, očekuje da će uskoro i drugi početi istraživati taj materijal.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     baterije      spremanje energije      natrij      litij      nanokristali      anode      ioni
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?