Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Da li je geotermalna energija jedina zamjena za baznu proizvodnju iz termoelektrana koja ima smisla? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 29 Studeni 2013 13:21

U Sjedinjenim Američkim Državama nema planova za izgradnju novih termoelektrana na ugljen. To otvara mogućnost geotermalnoj industriji da popuni upražnjeno mjesto.

S obzirom na sve veću regulaciju emisija stakleničkih plinova i brige za okoliš, razvoj termoelektrana na ugljen ostaje dio povijesti, te je stoga u pitanju budućnost balansiranja elektroenergetske mreže. Geotermalna energija je obnovljivi izvor električne energije koji ima neke važne kvalitete bazne proizvodnje u tradicionalnom smislu (dio proizvodnje električne energije koji pokriva osnovne potrebe elektroenergetskog sustava) koju trenutačno drže termoelektrane na ugljen, a koje daju dvije trećine potreba za električnom energijom u SAD-u.

Prednosti geotermalnih elektrana su rad 24 sata dnevno neovisno o vanjskim uvjetima i fleksibilnost, te mogu regulirati elektroenergetsku mrežu. Snagom geotermalnih elektrana se vrlo lako upravlja, te nema potrebe za pohranom energije. Dodatne analize pokazuju da geotermalne elektrane mogu raditi jako dugo, i to stotinama godinama ako se njima dobro upravlja. To je puno duži životni vijek od termoelektrana na ugljen. Osim toga njihov utjecaj na okoliš je minimalan jer ne zauzimaju puno mjesta i ne ispuštaju stakleničke plinove.

Kalifornija mora do 2020. godine proizvoditi 33% električne energije iz OIE, što znači da će morati ugasiti veći broj starijih termoelektrana na ugljen. U brojkama je to 1580 GWh bazne električne energije koja se mora zamijeniti,  te stoga postoji plan za izgradnju 1.700 MW novi geotermalnih elektrana do tada. Osim Kalifornije u razvoj geotermalne energije ulaže i Nevada gdje se planira izgraditi 300 MW u dogledno vrijeme.

Osim te dvije države velike geotermalne resurse imaju Montana i Wyoming koje bi isto trebale krenuti u razvoj te vrste energije, ali ipak više dugoročnije jer se tamo nalaze i velike količine ugljena. Geotermalno energetsko udruženje SAD-a stoga sve više promovira geotermalnu energiju kao zamjenu za termoelektrane na ugljen, a tog izvora ima izuzetno puno na zapadu Sjedinjenih Američkih Država.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?