Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Da li je slama novi veliki izvor energije u Njemačkoj? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 29 Listopad 2013 00:26

Slama iz poljoprivrede bi mogla imati važnu ulogu u energetskoj budućnosti Njemačke. Za sada se ona premalo koristila kao ostatak biomase i otpadni materijal. To je zaključak studije koju su proveli TLL (Thueringov regionalni institut za poljoprivredu), DFBZ (Njemački istraživački censtar za biomasu) i Helmholtzov Centar za istraživanje okoliša (UFZ).

Prema njima od otprilike 30 milijuna tona godišnje proizvedene slame iz žitarica, 8 do 13 milijuna tona bi se moglo koristiti za održivu proizvodnju energije ili goriva. Ovaj potencijal bi mogao pokriti potrebe za električnom energijom 1,7 do 2,8 milijuna prosječnih kućanstava i 2,8 do 4,5 milijuna kućanstava za toplinskom energijom.

Za svoju studiju su znanstvenici analizirali razvoj ostatnih tvari iz Njemačke poljoprivrede. Slama je najvažniji proizvod sa nekih 58%, a unatoč tome do sada uopće nije korištena za proizvodnju energije. Za studiju su uzete proizvodnje iz 1999., 2003. i 2007. kako bi se uklonile sve razlike zbog različitih vremenenskih uvjeta. Prosječno gledano 30 milijuna tona slame iz žitarica se proizvede u godini dana. S obzirom da se ne mogu svi dijelovi slame iskoristiti i da ista ima važnu ulogu za uzgoj domaćih životinja, na kraju je u energetske svrhe iskoristiva polovina proizvedene slame.

Održivo korištenje

Mora se uzeti u obzir da slama ima važnu ulogu u balansiranju humusa za tlo. Zbog tog razloga dio slame mora ostatai na poljoprivrednom zemljištu kako bi se spriječilo trajno gubljenje hranjivosti tla. Kako bi se izračunao taj balans znanstvenici su koristili tri različite metode za proračun potrebne količine. Ovisno o proračunu su došli do brojki od 8, 10 ili 13 milijuna tona slame koja se može koristiti za proizvodnju električne energije bez negativnog utjecaja na tlo.

Balans stakleničkih plinova

Na ovaj način se može reći da će slama sudjelovati u budućem energetskom miksu. Njen udio u smanjenju emisija stakleničkih plinova će ovisiti o tome kako se slama koristi. U usporedbi sa fosilnim gorivima smanjenje bi moglo biti između 73 i 92 posto kada se slama koristi za proizvodnju topline, proizvodnju topline i električne energije ili kao drugu generaciju proizvodnje biogoriva.

Studija još jednom naglašava potrebu da se moraju u obzir uzeti različiti faktori pri korištenju bioenergije. S obzirom na prevladajuće uvjete u Njemačkoj korištenje slame u kombinaciji sa proizvodnjom topline i električne energije bi bilo najbolje sa aspekta klimatskih promjena. Slama se stoga primarno mora koristiti za proizvodnju toplinske energije za veće općine i/ili za kombinaciju proizvodnje toplinske/električne energije.

Uzor Danska

Prema sažetku nove studije korištenje energije iz slame se u Njemačkoj treba razvijati u regijama sa pogodnim uvjetima i elektranama. Isplativost projekata se može vidjeti na modelu korištenja slame u Danskoj koja je predvodnik u tom sektoru. U Danskoj je prije petnaest godina predstavljen plan kojim se danas tamo godišnje proizvodi 5 milijardi kWh električne energije iz slame.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     slama      njemačka      izvor energije      poljoprivreda      staklenički plinovi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?