Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tri razloga zašto Njemačka razvija obnovljive izvore energije pod svaku cijenu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 29 Listopad 2013 00:23

Njemačka je sve bliže cilju da nadmaši 20% proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u svojoj elektroenergetskoj mreži, ali u vijestima se non stop spominje da nove vjetroelektrane i solarne elektrane koštaju „milijarde“ eura. Pri tome se često izostavlja činjenica da je taj usmjereni fokus na obnovljive izvore energije vrlo popularan kod građana te države. Pitanje je kako tako „skup“ napor za proizvodnjom čiste energije može biti tako popularan?

  1. Radi se o troškovima, ne o cijeni
    Većina vijesti se fokusira na troškove električne energije u Njemačkoj koja je jedna od najskupljih u svijetu. Ali se ne spominje da je prosječan račun za električnu energiju u Njemačkoj jednak onom u SAD-u – oko 100 američkih dolara. Nijemci efikasnije troše energiju, te stoga mogu imati skuplju cijenu bez da računi budu veći.
  2. Radi se o viziji
    Njemačka nema samo inkrementalni pristup obnovljivim izvorima energije nego obvezu koju podržava 84% građana da dostignu 100% obnovljivih izvora energije što je brže moguće. U Sjedinjenim Američkim Državama postoji nekoliko saveznih država koje imaju nekakvu energetsku viziju, ali kod njih postoji preduvjet da unatoč velikoj uštedi u smislu zdravlja i okoliša obnovljivi izvori energije ne smiju danas koštati više od konvencionalnih prljavih izvora. Njemačka tu gleda dugoročno.
  3. Radi se o vlasništvu
    Podrška obnovljivim izvorima energije u Njemačkoj nije u troškovima energije nego u prilici da se postane vlasnikom dijela elektroenergetskog sustava. Milijuni Nijemaca rade na svojim umirovljeničkim planovima na način da postanu djelomični vlasnici vjetroelektrana ili solarnih elektrana koje isporučuju energiju u svojim zajednicama. Skoro polovica od 63 GW solara i vjetroelektrana u toj državi je u vlasništvu lokalnog stanovništva. Time se uvelike povećava utjecaj na lokalnu ekonomiju. Na taj način se cijeli smisao troškova energije mijenja jer potrošači postaju proizvođači. Tri četvrtine Nijemaca žele zadržati taj fokus na decentraliziranim obnovljivim izvorima energije.

Možda se čini da Njemačka ide u obnovljive izvore energije pod svaku cijenu, ali ta percepcija se javlja samo ako se sve gleda kroz prizmu potrošača. Na ovaj način kada oni postaju i proizvođači stvara se jedinstvena prilika da u svoje ruku građani preuzmu svoju energetsku budućnost. A to je neprocjenjiva prilika i pravi smisao energetske revolucije koja se dešava.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     njemačka      obnovljivi izvori energije      elektrane      vizija      vlasništvo
 
Komentari (2)
Odgovor:
2Petak, 01 Studeni 2013 12:57
E J
I tako već 20 godina? Jedno od samo nekoliko, a sigurno najveće svjetsko gospodarstvo koje jedva da je osjetilo krizu. Da, sigurno se radi o podilaženju. Ili kako se to inače u razvijenim demokracijama naziva - rad na dobrobit vlastitih građana. Koncept koji je nama slabo poznat.
Njemačka i OIE
1Petak, 01 Studeni 2013 08:27
Marko
Koja gomila gluposti. Njemačka uopče ne razvija OIE i gasi nuklearke zbog
nege stručne procjene već zbog podilaženja izbornom tijelu.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?