Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vodeći igrači u CSP sektoru se fokusiraju na pustinje E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 11 Rujan 2013 23:09

Do kraja ove godine najveće svjetske solarne elektrane neće proizvoditi električnu energiju direktno iz Sunca, te neće koristiti fotonaponsku tehnologiju. Do kraja godine bi u pogon trebale ući Brightsourceova 277 MW CSP elektrana Ivanpah u Kaliforniji, Arevina 250 MW CSP elektrana u Rajasthanu, Indiji i mnoge druge. Osim toga je u Abu Dhabiju u pogon u ožujku ušla CSP elektrana Shams 1 snage 100 MW.

Budućnost CSP-a nikada nije bila svjetlija, a ta tehnologija koristi solarnu energiju kroz heliostate koji su postavljeni na trackere koji prate smjer sunca te koncentriraju toplinsku solarnu energiju za proizvodnju električne energije. Ova tehnologija se uglavnom koristi za velike projekte, ali ima budućnosti i u drugim granama. Do sada se tehnologija borila da izbori nekakav status na tržištu. Prije tri godine se razvijala ogromna količina CSP elektrana, ali se taj broj smanjio jer su developeri prelazili na fotonapon zbog njegove niske cijene. Ipak, danas ima oko 12 GW CSP-a u razvoju, te oko 2,7 GW koji su u pogonu ili će uskoro ući u pogon.

CSP tvrtke za razvoj ciljaju zemlje sa jako puno Sunca koje imaju solarne poticaje kao što su Italija, Turska, SAD, Kina, Saudijska Arabija, Katar, JAR, Čile i Indija. U Indiji se osim Arevine 250 MW elektrane već ove godine očekuju dvije elektrane sa ukupnom snagom od 300 MW, a tamo se planira ukupno 20 GW solara do 2020.

Tvrtka eSolar koja za partnera ima GE aktivno promovira tehnologiju ISCC (Integrirani kombinirani solarni krug) koja omogućava elektrani da proizvodi solarnu energiju kada ima Sunca, te da se prebaci na prirodni plin ili ugljen kada takve proizvodnje nema. Interesa za takvu tehnologiju ima u Australiji, Turskoj, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a takve hibridne elektrane su vrlo zanimljive jer povećavaju konkurentnost. Areva s druge strane upravo radi na instalaciji svojih solarnih generatora na paru u Australiji koji će se kombinirati sa postojećom elektranom na ugljen. Time će se pojačati snaga elektrane za 44 MW, ali uz niže troškove gradnje u odnosu da se gradi samostalna nova 44 MW elektrana.

CSP elektrane se mogu povezati i sa spremanjem energije korištenjem tehnologije topljivih soli u kojima se može spremiti energija koja bi se isporučivala nekoliko sati nakon ili prije zalaska sunca. Time se CSP tehnologija može kombinirati sa fotonaponskom na način da fotonapon isporučuje električnu energiju tokom dana, a CSP tokom noći. Očekuje se da će u idućih pet godina praktički sve CSP elektrane koristiti tehnologiju topljivih soli ili neku varijantu ISCC tehnologije. Prema CSP stručnjacima, elektroprivrede tek sada uviđaju mogućnosti ove tehnologije koja može mijenjati i termoelektrane i nuklearne elektrane u davanju bazne električne energije.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     csp      fotonaponske elektrane      pustainje      fokus      solarna energija      esolar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?