Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

HVDC: Ključ za revoluciju elekrtroenergetske mreže u korist obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 09 Rujan 2013 17:26

Međunarodna energetska agencija (IEA) je u svom izvještaju World Energy Outlook  2012 predvidjela da će ovisnost o energiji narasti za više od 30% do 2035. godine. Zbog sve većeg korištenja obnovljivih izvora energije postavlja se pitanje kako elektroenergetske mreže učiniti fleksibilnijima i kvalitetnijima za prenošenje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Alstom Grid vjeruje da bi visokonaponska istosmjerna (HVDC) tehnologija mogla dati dio odgovora.

Alstom je nedavno otvorio svoj svjetski centar za HVDC. U svojoj velikoj transformatorskoj tvornici u Staffordu, Engleskoj su predstavili prednosti HVDC tehnologije.

Postoje dvije vrste HVDC tehnologije i to LCC koji potiče razmjenu energije i prijenos iste preko HVDC-a i VSC koji omogućava korištenje obnovljivih izvora energije na način da spaja varijabilne izvore energije i istosmjerne mreže. LCC je idealan za velike projekte dok je VSC puno bolji za manje kompaktne projekte. HVDC je inače isplativiji od AC rješenja ukoliko je dužina prijenosnog voda veća od 700 kilometara. Ostale prednosti HVDC-a su povećana energetska efikasnost, te pogodnost za spoj priobalnih i kopnenih mreža. Osim toga kod HVDC-a se brzo može promijeniti smjer toka električne energije čime je idealna za vjetar, solar i druge obnovljive izvore energije, te ujedno uzrokuje i manje nestabilnosti od AC mreže.

Alstom pokušava integrirati što više novih HVDC mreža u postojeće HVAC mreže, te se time stvaraju miješane mreže koje bi bile efikasnije i fleksibilnije, te ujedno i lakše za kontroliranje. Razvojem mreža očekuje se da će biti sve više istosmjerne struje na visokom i srednjem naponu u prinjenosnoj i distribucijskoj mreži, te će tada biti potrebno i više miješanih mreža.

Alstom radi na nekoliko projekata integracije AC i DC mreže pri čemu se ističe najveći projekt u Brazilu gdje će se izgraditi 2.375 kilometara HVDC prijenosne mreže pri čemu će se prenositi 3.150 MW snage iz hidroelektrana iz rijeke Madeira na jugoistok Brazila.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     alstom      hvdc      elektroenergetske mreže      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?