Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EU tvrtke protiv dodatnog carinjena Kineskog fotonapona E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 13 Travanj 2013 08:24

Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE) je zatražio od Europske komisije da se ne uvede uvozna taksa na fotonaponske proizvode iz Kine. Ova organizacija smatra da bi efekt toga bio negativan na cijeli lanac vrijednosti, a da ne bi bilo nikakve koristi za proizvođače iz Europe. Skupljanje podataka na solarni uvoz iz Kine je već sada promijenio cijelo tržište.

AFASE vjeruje da bi uvozne takse imale dva moguća ishoda. Moguće je da će Kineski paneli biti zamijenjeni onima iz Koreje, Japana, Tajvana i SAD-a sa cijenama ovisnim o potražnji, što neće nikako pomoći EU proizvođačima. Ali AFASE ne vjeruje da je ovaj rezultat vjerojatniji zato što ove zemlje neće moći proizvoditi po tako niskim cijenama kao Kina. Realnije je da će proizvođači u tim zemljama isporučivati panele na lokalnim tržištima zbog velike potražnje, kao na primjer Japan koji će postati drugo najveće tržište na svijetu ove godine.

Vjerojatniji ishod je da će Kineski paneli poskupiti zbog taksi, te da će zbog toga ukupna potražnja za solarom u EU pasti. Otvoreno pismo u kojem je AFASE iznio ove tvrdnje je poslano na sastanak Europske komisije od prošlog petka, gdje je glavni cilj bio demonstrirati da uvjeti za retroaktivnu taksu nisu ispunjeni. Članak 10 Europske direktive protiv dampinga cijena specifično govori da uvoz mora rasti, što sada nije slučaj – uvoz Kineskog fotonapona u Europu ne raste. AFASE kaže da je objava moguće takse već naškodila solarnom sektoru. Izvještaji pokazuju da je cijena Kineskih panela u Europi narasla od ožujka, te da će nastaviti rasti zbog manje dobara iz Kine.

Ova vijest nije dobra za potrošače, jer će morati plaćati više za nove solarne instalacije, iako su više cijene upravo ono što tržište treba; bankrot mnogih tvrtki uključujući i Kineskih fotonaponskih proizvođača jasno pokazuje da trenutno svi prodaju ispod cijene.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     afase      kina      fotonapon      europska unija      carinjenje      paneli
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?