Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Najveći svjetski solarni brod najavio novo transatlantsko putovanje E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 04 Travanj 2013 18:57

Tokom 2010. PlanetSolar-ov Turanor solarni brod je završio putovanje oko svijeta koje je trajalo 19 mjeseci. Sada se ovaj ekološki brod priprema za novo putovanje preko Atlantskog oceana kako bi napravio eksperimente na Golfskoj struji u projektu pod nazivom PlanetSolar DeepWater. Ovaj Švicarski katamaran sa dužinom većom od 30 metara i sa imenom koje na vilenjačkom znači „snaga sunca“ će mjeriti sunčevo zračenje za Sveučilište u Genovi.

Kako bi se pripremio na novu misiju Turanor je prošao kroz šestomjesečno održavanje koje je uključivalo instalaciju skroz novog sustav propelera. Brod će putovati od Miamija, SAD do Bergena u Norveškoj, a usput će stati u New Yorku, Bostonu i Reykjaviku, Island.

Nova oprema koju će Turanor imati uključuje i Biobox, analizator aerosola kojeg je razvilo Sveučilište u Genovi, a koji će provjeravati utjecaj aerosola na klimatske promjene i kvalitetu zraka.  Osim toga će brod promatrati tok oceana i utjceaj fitoplanktona na klimu.

Turanor je izabran za ovu misiju jer za pokretanje koristi obnovljive izvore enrgije, te ne ispušta vlastite emisije ugljičnog-dioksida i stoga neće utjecati na atmosferska mjerenja. Osim toga je i jedini solarni brod koji je dovoljno veliki za povesti cijeli tim znanstvenika.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     solarni brod      planetsolar      turanor      svijet
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?