Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Najveća CSP elektrana na svijetu Shams 1 puštena u pogon E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 18 Ožujak 2013 20:05

U Abu Dhabiju na Bliskom Istoku je u pogon puštena 100 MW koncentrirana solarna elektrana, te je time postignut važan cilj u razvoju obnovljivih izvora energije u toj regiji.

Masdar je u partnerstvu sa Francuskom energetskom tvrtkom Total i Španjolskom Abengoaom u pogon pustio Shams 1 koji se gradio tri godine, a koštao je 600 milijuna dolara. Shams 1 je bitan, jer će pokazati da obnovljivi izvori energije mogu osigurati održivu i sigurnu dobavu električne energije.

Shams 1 se nalazi u zapadnom dijelu države, te je projektiran i razvijen od strane Shams Power Company, zajedničke tvrtke Masdara (udio od 60%), Totala (20%) i Abengoae Solar (20%). Sa Shamsom 1 Masdar drži skoro 68% instalirane snage obnovljivih izvora energije u toj regiji, i skoro 10% instalirane CSP snage u svijetu.

Shams 1 se prostire na 2,5 kilometara kvadratna, te će električnom energijom opskrbljivati 20.000 kućanstava u Abu Dhabiju. Elektrana ima više od 258.000 zrcala koja su montirana na 768 paraboličnih kolektora. Projekt također uključuje sustav suhog hlađenja koji drastično smanjuje upotrebu vode što je kritična prednost u pustinjskoj regiji.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     csp      shams 1      abu dhabi      bliski istor      koncentrirana solarna energija      abengoa      total      masdar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?