Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Procjenjuje se da će fotonaponsko tržište ove godine ostati na oko 30 GW E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 13 Ožujak 2013 19:03

Tržišni analitičari u Solarbuzzu su jučer objavili da procjenjuju da će se ove godine instalirati oko 31 GW fotonaponskih sustava, čime bi tržište ostalo u skladu sa prošlogodišnjim, te još uvijek puno manje od proizvodnih kapactiteta.

2010. je instalirano skoro 17 GW fotonaponskh sustava, 2011. Oko 28 GW, a prošle godine Solarbuzz procjenjuje da je instalirno oko 29 GW fotonapona. Prema tome se ove godine očekuje rast od 7% na 31 GW. Glavni prbolem je još uvijek puno veća proizvodnja nego potrošnja, jer se godišnje proizvede skoro 50 GW solarnih fotonaponskih sustava. Drugim riječima proizvođači fotonapona proizvode sa samo 50% proizvodne snage, a sada su počeli odgađati i inevsticije u nove proizvodne linije te time ugrožavaju i proizvođače proizvodnih linija.

Solarbuzz ipak ostaje optimističan jer procjenjuje da će cijena instaliranih sustava padati dok će maloprodajna cijena pomalo rasti. U principu se čeka paritet mreže na globalnoj razini čime bi došlo do velikog rasta na svjetskoj razini. Ove godine se očekuje da će 45% sustava biti na zemlji što znači da će se uglavnom raditi o većim sustavima.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     solarbuzz      fotonaponski sustavi      tržišni analitičari      solar      proizvođači
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?