Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Indijsko tržište solara na prekretnici E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 28 Veljača 2013 22:25

Indija se priprema za ulazak u Fazu II njihove Državne solarne misije (NSM) te se sada nalazi na prekretnici jer ima veliki broj nesigurnosti na tržištu. Financiranje je još uvijek izazov, postoji potencijalni problem sa trgovinom, te dolazi vrijeme za političke odluke na razini države i regija koje bi u potpunosti mogle promijeniti moment razvoja.

Indija je prošle godine instalirala malo manje od 1 GW solarnih elektrana (naspram 190 MW pretprošle godine i 35 MW u 2010.), a ove godine se očekuje 1,3-1,4 GW. U izvještaju Mercom Capital Groupa se tržište opisuje kao nesigurno zbog nekoliko faktora. Glavni faktor je domaća komponenta, odnosno zahtjev da je mora biti u projektima u Indiji, kao i činjenica da bi Svjetska trgovinska organizacija (WTO) trebala uskoro dati svoje mišljenje o tome.

Prijedlog Faze II je da se razvije 3-9 GW solarne energije uz agresivni pristup za poticanje domaće proizvodnje i udjela. Još jedan novi prijedlog, Viability Gap Funding bi trebao pokriti „rupu“ u financiranju (do 40% troškova projekta) između procjena kapitalnih troškova developera i potrebnih zajmova. Zbog visokih troškova zajma od 13-14% te bez tehničkih zahtjeva (svatko može dati ponudu) banke smatraju projekte prerizičnima. To bi moglo potaknuti neuspješnost solara u toj državi, dodatno jer je država počela gledati na projekte kao priliku za javno-privatno partnerstvo, što dosada nije bio uspješan oblik razvoja u Indiji.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     indija      solar      tržište      solarne elektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?