Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kazahstan odlučio ulagati u obnovljive izvore energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 13 Veljača 2013 21:34

Kazahstan, koji ima kroničan manjak električne energije s obzirom na povećanje potražnje je spreman za velika ulaganja u obnovljive izvore energije.

U toj državi u središnjoj Aziji potrošnja električne energije raste brzo, i to do 5% godišnje zbog industrijskog razvoja. Kazahstan ima 20.600 MW instalirane snage elektrana, ali je dostupno samo 15.000 MW, te uglavnom koristi termoelektrane na ugljen. Prema riječima Ministra industrije i novih tehnologija Asseta Issekesheva cilj im je do 2020. imati 1.000 MW obnovljivih izvora energije, što bi pokrilo 3% potreba za električnom energijom te države.

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev je postavio ambiciozni cilj od 50% udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije do 2050. Zapadni dio zemlje pokriva potrebe iz termoelektrana na ugljen, koje postaju sve skuplje. Sam jug države ima manjak proizvodnje električne energije, i to nekih 50%. Zbog toga se i krenulo u razvoj obnovljivih izvora energije, a u regiji Almaty bi do 2015. trebala biti izgrađena prva vjetroelektrana snage 50 MW. Do 2020. je minimalni cilj izgraditi 793 MW vjetroelektrana u 13 projekata, 13 hidroelektrana snage 170 MW i četiri solarne elektrane snage 77 MW. Samruk-Energo će ove godine započeti gradnju prve faze od 45 MW vjetroelektrane Ereimentausky koja bi trebala imati snagu od 300 MW kada bude dovršena.

Izvor: www.upi.com

Tags:     kazahstan      azija      vjetroelektrane      solar      hidroelektrane      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?