Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ujedinjeno Kraljevstvo započelo sa sustavom Zelenih ugovora E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 31 Siječanj 2013 13:18

Novi sustav Ujedinjenog Kraljevstva, pod nazivom Zeleni ugovori, omogućava kućanstvima povećati energetske uštede bez dodatnih troškova, a zasniva se na principu „plati prilikom štednje“.

Zeleni ugovoriKada je riječ o energetskoj učinkovitosti, građevine u Velikoj Britaniji jedne su od najneučinkovitijih građevina u svijetu, pa se čelnici Ujedninjenog Kraljevstva nadaju da će ovaj sustav potaknuti značajnu upotrebu rješenja za uštedu energije, kao što su izolacija i noviji sustavi grijanja. Upravo to je jedan od koraka koji bi Ujedinjenom Kraljevstvu trebao pomoći postizanje ciljeva o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

U sklopu sustava kućanstva imaju pravo na 45 različitih vrsta poboljšanja, koja uključuju i postavljanje obnovljivih izvora energije, a koji će biti plaćeni kroz uštedu na računima za energente i sustav povrata novca koji će funkcionirati kao nagrada kućanstvima za poboljšanje učinkovitosti.

Zeleni sektor Ujedinjenog Kraljevstva vrlo je uspješna priča – šesti je po veličini u svijetu i ima ključnu ulogu u izgradnji snažnog gospodarstva, a Zeleni ugovori dugoročno će otvoriti i poduprijeti tisuće novih radnih mjesta, izjavio je Nick Clegg, zamjenik premjera.

Mnoge energetske kompanije, posebice one koje u opisu djelatnosti imaju sustave grijanja, kao što je Worcester Bosh Group, podupiru sustav koji im predstavlja značajnu priliku za izrazit rast.

Međutim, ne razmišljaju svi jednako; kompanija Engensa, primjerice, smatra kako Zeleni ugovori neće doživjeti značajan uspijeh jer isplate u trajanju od 25 godina i kamatna stopa od 9,25% neće privući mnogo zainteresiranih. Engensa, kompanija za instalaciju energetskih uređaja, ističe kako kupci žele jednostavnost, fleksibilnost i niske cijene, a to je nešto što Zeleni ugovori ne nude.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     Velika Britanija      Zeleni ugovori      energetska učinkovitost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?