Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solar će rasti u MENA regiji do 2017 E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 16 Siječanj 2013 22:53

GTM Research je u nedavnoj studiji izjavio da će potreba za solarom u regiji MENA (Bliski istok i sjeverna Afrika) doći do 3,5 GW godišnje do 2015., ali i da će tržišta pojedinih država izgledati bitno drugačije.

Studija koju je napravio GTM Research iz Bostona radi pregled fotonaponskog i CSP solarnog tržišta za razdoblje od 2013. do 2017. Glavno tržište ove godine bi trebala biti Turska jer će potražnja u aktulanom lideru Abu Dhabiju stati. Ujedinjeni Arapski Emirati bi pak trebali povećati potražnju u 2014., ali će Turska ostati vodeća sa rastom tržišta sa manje od 100 MW na preko 300 MW.

Analitičari vjeruju da će se veći rast dogoditi u 2015. u svim državama koje su promatrane osim Bahraina i Jordana. Do tada bi Saudijska Arabija trebala biti najveće tržište sa 1,1 GW, dok će Turska biti druga sa oko 900 MW. Turska će ostati na toj razini i u iduće dvije godine, dok će Saudijska Arabija narasti na nekih 1,5 GW ali će do tada ostala tržišta početi padati.

To znači da će najveće tržište biti u 2015. sa oko 3,5 GW ukupno. Američki analitičari su manje optimistični od Njemačkog Apricuma iz Berlina koji je u istoj godini predvidio 4,9 GW za regiju, pri čemu će Saudijska Arabija imati 2,6 GW. Za Tursku su pak procijenili da neće prijeći 700 MW.

Scott Burger, autor studije ukazuje na činjenicu da MENA regija ima najveći potencijal za obnovljive općenito, a to se pogotovo odnosi na solar. Osim rasta potrošnje energije, i mlade radne populacije ima i ogroman solarni potencijal, te osviještenost o potrebi drugih izvora energije osim fosilnih goriva čiji se kraj nazire. Različita tržišta će različito rasti poglavito zbog različitih okvira politike i ekonomije.

Politička nestabilnost u Egiptu plaši investitore, unatoč tome što će tamo potrošnja energije najviše rasti zajedno sa Saudijskom Arabijom, Turskom i Katarom tokom idućih 10 godina. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju najbolja tržišta za proizvođače fotonaponske i CSP opreme. Obje države mogu investirati puno kapitala kojeg imaju zbog prodaje fosilnog goriva. Sasvim očekivano, tamo je i energetska politika za obnovljive najnaprednija.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     gtm research      studija      mena      regija      turska      saudijska arabija      solar      csp      fotonapon
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?