Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Pregled tržišta za solarno grijanje i električnu energiju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 12 Siječanj 2013 08:47

Njemačka energetska agencija je identificirala više od 100 tržišta za fotonapon, pri čemu je Latinska Amerika isplivala kao tržište koje najbrže postaje jako zanimljivo. Kriterij za razvoj tržišta je uključivalo sigurnost investicija, pristup mreži te integracije obnovljivih izvora energije u tržište električne energije. Za solarno grijanje ima otprilike upola manje tržišta, dok se CSP bori za svoj udio.

Osim već uspostavljenih tržišta u Europi, Australiji i Japanu, 101 interesantno fotonaponsko tržište identificirano od strane DENA uključuje Kanadu, SAD, Kinu, Indiju, Izrael, Južnu Koreju i Tajvan. Glavna tržišta za rast u Europi pak uključuju Bugarsku, Grčku, Veliku Britaniju, Austriju, Portugal, Slovačku i Ukrajinu. Tržište je procijenjeno na osnovu planirane sigurnosti koju daju faktori kao što su pristup mreži i kompenzacija za projekte koji koriste solarnu energiju. Procjena je također uključivala lokalni udio, certifikaciju za pristup tržištu, i integraciju obnovljivih izvora u normalno tržište električnom energijom.

Identificirano je i 19 drugih Europskih država koji su „spavajući divovi“ – države sa dobrim potencijalom za korištenje energije Sunca, povećanom potrošnjom energije i velikim udjelom uvoza energije. Latinska Amerika je također procijenjena kao veliki potencijal, te se u toj regiji očekuje rast od 45% do 2017. godine. Fotonapon u Meksiku, Brazilu i Čileu ubrzano postaje kompetitivan sa konvencionalnim izvorima energije. Postoji i 30 država gdje bi se dobro mogli iskoristiti solarni sustavi koji nisu spojeni na mrežu.

DENA je identificirala i 11 uspostavljenih tržišta za solarno grijanje – dva više nego za fotonapone. Najveće tržište je Kina, pa Njemačka, Austrija, Grčka, Malta, Švicarska, Turska, Cipar, Australija, Izrael i Jordan. Broj solarnih tržišta za grijanje sa jakim rastom je zapravo veći od onih sa fotonaponom. Solarno grijanje se razvija u 13 država Europe, Brazilu, Čileu, Meksiku, Urugvaju, Indiji, Tajlandu, Namibiju i Tunisu. Potencijal za to tržište je ipak puno veći, jer ima 37 zemalja sa velikim potencijalom, a i često ga promoviraju regionalne vlasti, a ne one na razini države. Posebno je slab razvoj solarnog grijanja za sustave hlađenja koje praktički još ni ne postoji.

Što se tiče koncentrirane solarne energije (CSP) on se samo u dvije države koristi u većem obujmu. Španjolska ima 1,1 GW CSP-a, te gradi 1,5 GW i ima 500 MW u planu. SAD pak ima 509 MW u pogonu i 1,2 GW u gradnji. Cijena fotonapona je pala puno ispod cijene CSP-a, ali se one mogu uspoređivati jedino ako se fotonaponu doda cijena pohrane energije jer CSP elektrane mogu proizvoditi električnu energiju na zahtjev pošto se solarna energija sprema kao toplina.

Interesantno je da Hrvatska unatoče svome potencijalu nije identificirana kao trenutno perspektivno tržište.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     solarno grijanje      solarni fotonaponski sustavi      pregled tržišta      csp      njemačka      latinska amerika      europa      kina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?