Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

ITC donio jednoglasnu odluku o uvozu Kineskih ćelija i modula u SAD E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 08 Studeni 2012 20:28

Međunarodna komisija za trgovinu (International Trade Commission – ITC) je donijela odluku da porezi koje su Sjedinjene Američke Države nametnule Kineskim ćelijama i modulima ostaju na snazi, jer je prijašnja situacija štetila solarnoj industriji SAD-a. Tvrde i da kritičnih okolnosti nema, tako da se porezi neće primijeniti retroaktivno.

ITC je glasova sa 6  glasova za i 0 protiv tvrdnje da je uvoz Kineskih solarnih ćelija naštetio proizvođačima solara u SAD-u. To znači da će porez definitivno biti primijenjen na sve solarne module sa ćelijama koje budu uvezene iz Kine. Isto tako neće biti retroaktivnog oporezivanja. Porez će za Kineske ćelije biti određen ovisno o proizvođaču, a biti će između 23,75% i 35,97%.

E.L. McDaniel, izvršni direktor Suntech America, tvrtke koja je bila protiv bilo kakvih poreza je nakon odluke ITC-a izjavio da je daljnji rast barijera u trgovini ozbiljan izazov za solarnu industriju SAD-a, radna mjesta, a i potrošače energije na svijetu. Tvrdi da je Solar World (tvrtka koja je predložila uvođenje tarife) svojom kampanjom prisilio brzo rastuću Američku solarnu industriju da plati račun zbog nemogućnosti Solar Worlda da bude konkurentan na tržištu. Umjesto ovakvih poreza vlade bi trebale otvoriti konstruktivan dijalog kako bi se ukinule protekcionističke mjere za fosilna goriva, te kako bi solar bio konkurentniji. Suntech, kao globalna tvrtka sa tvornicama u Japanu, SAD-u i Kini, je strogo protiv nepotrebnih solarnih poreza.

Ovaj trgovinski rat ovime nije ni izbliza završen pošto je Kina u svibnju uložila pritužbu na SAD-ove poreze koji su ugrozili 7 milijardi dolara Kineskih proizvoda. Odvojeno od toga pak Europska Unija istražuje utjecaj Kineskog dampinga cijena za širi skup proizvoda čija je ukupna vrijednost čak 26,5  milijardi dolara. Rezultati tog istraživanja se očekuju kroz nekoliko mjeseci.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     međunarodna komisija za trgovinu      itc      solarne ćelije      moduli      kina      sad      suntech      solar world
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?