Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Utjecaj mrežnog pariteta na solar E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 24 Listopad 2012 17:34

Nedavno su lokalni Singapurski mediji objavili da je solarna energija dostigla mrežni paritet u toj državi, što znači da je trošak instaliranja i održavanja solarnih panela jednak trošku kupnje električne energije.

Tarifa za električnu energiju u Singapuru je među najvećima u Jugoistočnoj Aziji (cijena je otprilike 22,23 američka centa po kWh), dok je cijena fotonaponskih panela ubrzano padala zadnjih nekoliko godina (u Singapuru je cijena fotonaponskih sustava tokom zadnje godine prepolovljena sa 3,2 dolara/W na 1,6 dolara/W). Solarne instalacije od 500 kWp do 1 MWp u toj državi sada se mogu cjenovno izjednačiti sa konvencionalnim tarifama.

S druge strane fotonaponska industrija je trenutačno u kontrakciji zbog toga što se previše gradilo i proizvodilo, a to se dogodilo jer se vjerovalo da će se poticaji preko feed-in-tarifa širiti iz regije u regiju. Umjetno niske cijene su potaknule vlade da zaključe da je dovoljno napretka napravljeno i da su poticaji postali nepotrebni.

Od početaka fotonaponske industrije sudionici su se morali boriti za svaki dolar poticaja. Sam naziv „mrežni paritet“ je korišten kao cilj nakon kojega poticaji više neće biti potrebni. Solarna industrija i svi njeni sudionici su najavili da će trošak/cijena FN sustava ubrzano padati do trenutka kada će proizvodna cijena biti izjednačena sa drugim tehnologijama proizvodnje električne energije. Ovo predviđanje je u potpunosti ignoriralo općenitu hirovitost cijena, te je tvrdilo da će cijena proizvodnje solarne tehnologije konstatno ići prema dolje. Isto tako se ignorira činjenica da su tokom većeg dijela poticajne povijesti solara trošak proizvodnje solarnog panela i njegova prodajna cijena bili potpuno odvojeni. Jedan od razloga za to je činjenica da potrošači nikada nisu "trčali" za proizvodom. Obećanje pariteta mreže i ciljevi postavljeni u to ime u potpunosti igorniraju činjenicu da svi sudionici moraju imati dovoljno veliku maržu za razvoj i istraživanja, za plaće, za širenje i za sve ostalo potrebno za obavljanje posla na svjetskom tržištu. Ukupno gledajući solarna industrija se dovela u situaciju gdje su marže stvar prošlosti, a propast tvrtki se olako prihvaća umjesto da se za njima žali.

Slika 1 pokazuje povijest cijena i potražnje u FN industriji od 1975. do 2011. Treba uzeti u obzir da se periodi velike potražnje te velikog pada cijene tehnologije poklapaju sa vremenima kada su postojali veliki poticaji.

U 2009., na vrhuncu feed-in-tarifa, prosječna prodajna cijena (ASP) za FN module je pala 33% u odnosu na godinu prije, odnosno u brojkama sa 3,25 dolara/Wp na 2,18 dolara/Wp. Cijena fotonaponskih ćelija je pak u istom periodu pala za 61% sa 3,20 dolara/Wp na 1,26 dolara/Wp. Iako se godišnji pad cijena za toliko ne može nazvati normalnim razvojem, te iako je ova korekcija cijena nastala ponajviše zbog agresivnih sniženja, cijela situacija je proglašena uspjehom i nepobitnim dokazom o razvoju. Ovaj trend je nastavljen do danas, te zbog takvog razvoja sve više proizvođača bankrotira. Ako je ovo dokaz razvoja, onda je možda ipak zdrava stagnacija bolji izbor.

Paritet mreže je pojam koji ima mnogo definicija. To je ujedno i marketinški pojam te predstavlja nezdravi cilj jer uspoređuje solarnu industriju sa konvencionalnim izvorima energije (koji primaju i primat će poticaje) za udio na tržištu. Cijene su trenutačno niske zbog velikih zaliha proizvoda i očekivanja da će cijene biti niske.

Unatoč svim nedaćama, solar će preživjeti

Solarna industrija sa svim svojim tehnologijama trenutačno ima mnoge prepreke koji će se još neko vrijeme nastaviti. Dodatan uteg joj rade spor o trgovanju u SAD-u, te rasprava o istome u Europskoj Uniji. Usporena svjetska ekonomija također komplicira mogućnost oporavka za industriju koja treba velika ulaganja u proizvodnju i instalacije. Smanjivanje poticaja dodatno utječe na tržište, a novi modeli poslovanja, kao što je model iznajmljivanja u SAD-u još nisu dovoljno razvijeni.

Ono što je dobro u cijeloj priči je da inovacije nastaju u teškim vremenima i da solarna industrija ima mnogo iskustva sa teškim uvjetima na tržištu. Tokom svojih približno 40 godina povijesti, industrija solara je bila puna inovacija kroz tehnološki razvoj, dizajniranje sustava i napredak u popratnim troškovima sustava uz konstantnu borbu sa vladama za produživanje poticaja i slab utjecaj nezainteresirane javnosti. U budućnosti se mogu očekivati daljnje tehnološke inovacije. Trenutačno je pak najvažnije razviti poslovne modele koji omogućuju zdrave marže te daju vrijednost potrošačima. Osim toga mora se poraditi na obrazovanju kupaca energije, kako bi oni znali koliko točno koja industrija dobiva poticaja i kako bi mogli na temelju tih činjenica točno procijeniti koju energiju žele koristiti.

Hrvatska solarna industrija je još daleko od mrežnog pariteta, zbog još uvijek relativno jeftine električne energije i ne tako jeftinih solarnih sustava, a samo tržište je još u svojim povojima (iako u zadnje vrijeme solidno napreduje, ponajviše zbog smanjenih administrativnih potreba), te je daleko od zasićenosti. Unatoč tome smanjena je feed-in-tarifa ove godine, pa unatoč niskoj cijeni samih panela i ćelija sustav u cjelini u Hrvatskoj nije jeftin, a samim time je i rok povrata nešto duži, te isplativost projekata manja.

Točne činjenice o troškovima su važne, a ujedno je važno i da se priča o kvaliteti, a ne o niskoj cijeni. Solar ne mora biti najjeftinija vrsta električne energije, on mora biti prepoznat kao visoko kvalitetna, pouzdana i dugotrajna energetska tehnologija. Jednom kada se solarni električni sustav postavi, gorivo je Sunce, a to je besplatno.

Izvor: www.enerdata.net, www.renewableenergyworld.com

Tags:     mrežni paritet      solar      singapur      fotonaponska industrija      feed-in-tarifa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?