Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Sharp predstavio prozirne solarne panele za balkone i prozore E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 29 Rujan 2012 00:05

Sharp je nedavno predstavio prozirni solarni panel koji se može postaviti na balkone ili na visoke prozore bez da pokvari pogled.

Ovi novi inovativni paneli koji će u Japanu biti predstavljeni prvog listopada su crni, ali su isto tako poluprozirni. To omogućuje da se postave i na druge površine osim krovova. Prema nedavnoj objavi, svaki panel je napravljen od laminatnog stakla koje je ispunjeno fotonaponskim ćelijama.

Takav solarni panel ima maksimalnu snagu od 95 watta i efikasnost od 6,8%. To je relativno niska efikasnost u odnosu na tradicionalne i dokazane solarne panele, ali Sharpov dizajn je praktički jedini te vrste na cijelom tržištu, te se tvrtka nada da će povećana raznovrsnost ovog proizvoda nadoknaditi nedostatke.

Panel je širok 1,21 metar a visok je 0,91 metar. Debljina mu je vrlo mala, svega 0,94 centimetara. Kada se ovaj panel namjesti na prozor ili balkon, služiti će kao i toplinski štit blokirajući dio sunčeve svjetolosti te time i posredno smanjiti potrebno hlađenje unutrašnjeg prostora.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     sharp      prozirni solarni paneli      balkoni      prozori      sunčeva svjetlost
 
Komentari (1)
solarni paneli za balkone i prozore na višestambenim zgradama
1Četvrtak, 21 Svibanj 2020 10:32
Igor Čupić
Poštovani,da li mogu sam montirati solarne panele na balkon i prozore i koliko bi to koštalo? Koju snagu struje mogu dobiti po m2 radi napajanja frižidera, kuhala i televizora te rasvjete i možda i grijanja u stanu?
Unaprijed se zahvaljujem
Igor Čupić

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?