Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Austrija usvojila nove feed-in-tarife za obnovljive izvore energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 21 Rujan 2012 21:37

Austrijsko Ministarstvo ekonomije je objavilo nove feed-in-tarife za 2013. godinu na svojoj internet stranici. Ministarstvo je izjavilo da sve promjene potiču efikasan rast obnovljivih.

Ministarstvo je u utorak objavilo novu feed-in-tarifu na Njemačkom jeziku. Većina redukcija je prilično umjerena, te je samo ministarstvo izjavilo da su promjene napravljene kako bi obnovljivi izvori energije došli „bliže“ tržištu.

Tarifa za vjetroelektrane je spuštena za 0,5% sa 9,5 eurocenta na 9,45 eurocenta, a Ministarstvo je izjavilo da je ovo poticaj za nove vjetroagregate na „efikasnim“ lokacijama. Austrija je odvojila 11,5 milijuna eura za nove vjetroagregate svake godine.

Što se tiče fotonaponskih sustava, ne daju se poticaji za sustave veće od 500 kW, kako ne bi mali broj velikih sustava potrošio većinu budžeta. Dodatno, solarni sustavi na krovu će sada osim feed-in-tarife dobiti unaprijed i investicijski bonus. Ministarstvo je izjavilo da će to umanjiti utjecaj fotonapona na mreži jer će omogućiti da se više solarne energije koristi direktno.

Sustavi na krovu sada dobijaju 19,7 eurocenta po kWh uz dodatnih 30% troškova unaprijed do limita od 200 eura po kW. Ministarstvo tvrdi da je tarifa s tim bonusom ekvivalentna 21,96 eurocenta po kWh. U 2013. bi feed-in-tarifa trebala pasti na 18,12 eurocenta, a u budućnosti će padati 8% godišnje. S druge strane sustavi na zemlji manji od 500 kW će dobijati 16,59 eurocenta u 2013, što je 10% manje od trenutačna 18,43 eurocenta.

Male hidroelektrane sada mogu birati između 30% predujma ili feed-in-tarife koja počinje sa 10,6 eurocenta po kWh za prvih 500.000 kWh za male sustave, a pada do 5 eurocenta po kWh za sustave veće od 2 MW i za ukupnu proizvedenu električnu energiju veću od 7.500.000 kWh. Cijena će iduće godine za male hidroelektrane pasti za 0,5%.

Biomasa ima pravo na feed-in-tarifu jedino u slučaju kogeneracije. Ovisno o specifičnom sustavu može dobiti između 11 i 18 eurocenti po kWh za male sustave, a iduće godine će cijena pasti za 0,5%.

Tags:     austrija      feed-in-tarifa      solar      vjetroelektrane      male hidroelektrane      biomasa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?