Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Dvostruke fotonaponske bSolar ćelije proizvode 50% više energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 09 Srpanj 2012 20:09

Standardne fotonaponske ćelije imaju samo jednu stranu pomoću koje se proizvodi električna energije, no izraelska kompanija bSolar pronašla je način kako unaprijediti dizajn tako da obja strane ćelije proizvode energiju, čime se proizvodnja povećava za 50%.

Dizajn bSolar ćelije je izmjenjen na način da se na poleđini ćelije umjesto aluminijske pozadine postavlja druga monokristalinska silicijska fotonaponska ćelija koja „hvata“ Sunčevu svjetlost reflektiranu od površina kao što su krovovi, zemlja, oblaci ili sama atmosfera.

Način rada ćelije

Iako je ovakav dizajn već ranije istraživan, u bSolar tvrde da su ovo snažnije, učinkovitije, ali i jeftinije ćelije. Njihove ćelije izrađene su od monokristalinskog silicija koji prikuplja svijetlost s obje strane, te su ojačane dodatkom bora koji povećava učinkovitost i trajnost ćelije. Takav dizaj povećava proizvodnju električne energije za 10-30% na ravnim površinama, odnosno 30-50% na okomitim površinama kao što su ograde ili zaštita od buke na autocestama.

bSolar FN ćelija

Za sada je interes za bSolar ćelijama velik – među proizvođačima zainteresiranim za proizvodnju ovakvih ćelija nalaze se Aleo Solar, Asola i Solar-Fabrik, a ćelije će biti postavljene i u sklopu jednog japanskog projekta ukupne snage 730 kW.

 

Izvor: http://inhabitat.com/

Tags:     bSolar      dvostruke ćelije      Sunćeva energija      FN sustavi      fotonapon      solarne ćelije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?