Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tvrtka Heliae iz Arizone uzgaja alge na komercijalnoj razini a koristit će ga kao gorivo za transport E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 24 Svibanj 2012 20:45

Posljednjih godina su gorivo od algi i druga biogoriva ubrzano počela dobivati na popularnosti, do razine da ga i vojska koristi kao gorivo za avione.

Zbog toga je tvrtka Heliae koja koristi biogorivo počela iskorištavati te alge na komercijalnom nivou kako bi se mogle koristiti kao gorivo za transport. Heliae je nedavno otvorila novu tvornicu za uzgajanje algi, ali ima nekih problema koji uključuju nedostatak investitora i stvaranje biogoriva koje neće uzrokovati veće ispuštanje štetnih emisija tokom svojeg korištenja, nego što upije emisija dok raste. Glavni cilj ove tvrtke je razviti održivi izvor za transportno gorivo.

Glavni problem komercijalne proizvodnje ovih algi su preveliki troškovi same proizvodnje koji se moraju spustiti, te se procjenjuje da će biti potrebno 5 do 10 godina da se troškovi dovoljno spuste. Očekuje se da će s daljnjim porastom cijene nafte doći do velikog rasta u ovom tržištu u idućih nekoliko godina. Prema istraživanju tvrtke Pike Reseach teži problemi koji bi se mogli pojaviti u ovoj industriji uključuju pristup vodi i hranjivim tvarima te privatnom kapitalu.

Jedan od načina da se pomogne industriji je da država daje poticaje slične onima koje dobiva industrija etanola. U SAD-u su u razvoj ove tehnologije krenuli i BP, Chevron Corp i ExxonMobil pri čemu je potonji u istraživanja već uložio 600 milijuna dolara.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     gorivo      alga      biogorivo      heliae      tvrtka      sad
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?