Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Predstavljen svjetski atlas vjetra i solara E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 02 Svibanj 2012 21:11

International Renewable Energy Agency (IRENA) i German Aerospace Center (DLR) su prošli tjedan objavili novi online atlas sa podatcima potencijala energije vjetra i Sunca.

Kada bude dovršen atlas će biti dostupan besplatno, a ciljana publika su mu investitori koji traže potencijalne lokacije. IRENA je predstavila projekt u Londonu na 3. sastanku Ministara za zelenu energiju u Londonu krajem travnja. Ovaj atlas će spojiti sve postojeće baze podataka kako bi napravila svjetski atlas koji bi se mogao koristiti iz jednog izvora.


Slika 1: Mogući prikaz svjetskog atlasa potencijala vjetra i solara

IRENA nije objavila datum dovršetka projekta, ali se zna da će više zemalja dati podatke i da će cijela platforma biti otvorena za javnost. Na svojoj web stranici je Njemački DLR pak objavio da će se na platformi koristiti i podatci sa satelita. Kada se usporede njihove izjave za javnost čini se kao da DLR tvrdi da je atlas praktički spreman i da će samo biti konstantno nadograđivan s vremenom, dok IRENA više govori o atlasu u budućem vremenu. Web stranica koju obje organizacije navode kao mjesto gdje se atlas nalazi (http://www.irena.org/atlas) još nije u funkciji.

IRENA postoji od 2009., te je zamišljena kao organizacija koja će objavljivati informacije o obnovljivim izvorima energije, ali dosad nije uspješno zaživjela. Ovaj projekt bi mogao biti dobra prilika da se to ipak dogodi.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     svjetski atlas      solar      vjetar      irena      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?