Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Sa toplinskim spremnicima može se spojiti više solara na mrežu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 28 Veljača 2012 22:47

Vršno opterećenje u Sjedinjenim Američkim Državama je između 16.00 i 20.00 sati, u doba kada solarna energija ne može više isporučivati maksimalnu proizvodnju.

Rješenje ovog problema je u koncentriranoj solarnoj energiji (CSP), tehnologiji koju su počele koristiti elektroprivrede na jugu Španjolske i u Američkim pustinjama. Američki NREL (Državni laboratorij za OIE) je utvrdio da CSP, sa svojom većom fleksibilnošću i mogućnosti spremanja energije do 15h može povećati ukupnu proizvodnju iz solara te time omogućiti veću prisutnost solarnih elektrana na mreži.

CSP tehnologija koristi zrcala za reflektiranje i koncentriranje sunčeve svjetlosti na prijamnike koji skupljaju toplinu iz sunca. Ova toplinska energija se onda može koristiti za pokretanje parne turbine koja proizvodi električnu energiju. I tu je glavna prednost te tehnologije, jer može spremiti energiju i pojačati proizvodnju kada se količina proizvodnje iz vjetroelektrana i solarnih FN sustava smanji.

Glavni problem je fleksibilnost mreže, pošto se ista mora napraviti takvom da brže reagira na promjene proizvodnje iz varijabilnih izvora kao što su solar i vjetar, a sa njihovim većim udjelom je potrebna veća fleksibinost zbog balansiranja proizvodnje energije. I dok bi prolaskom oblaka kod solarnog FN sustava proizvodnja odmah pala, kod CSP sustava ona padne nakon 10 do 15 minuta jer zagrijanom fluidu treba toliko vremena da kroz cijevi stigne do same parne turbine. Ali glavna prednost CSP-a je mogućnost spremanja energije kroz nekoliko sati čime bi se i u vrijeme vršne potrošnje mogla u potpunosti proizvoditi iz FN i CSP solara, te bi se na taj način mogao napraviti zatvoreni krug elektrana na obnovljive izvore, a kojima za konstantni rad ne bi trebale klasične elektrane.

Spremanje toplinske energije kod CSP-a bi bilo relativno jeftino jer bi bile potrebne samo velike cisterne u kojima bi se spremao neki medij koji bi pohranio i poslije vraćao toplinu koju prenosi voda. U današnjim takvim elektranam se koristi rastopljena sol (primjer u Španjolskoj) jer je ima mnogo i jeftina je, te nema nikakvu promjenu stanja pri temperaturi od 565 stupnjeva celzijusa koja je potrebna za tipičnu CSP elektranu. U tipičnoj CSP elektrani koja koristi rastopljenu sol postoje dvije cisterne pri čemu je jedna na nižoj temperaturi - od 293 stupnjeva celzijusa, a druga je na 565. Sol se pumpa iz cisterne sa nižom temperaturom do tornja gdje se skuplja energija sunca te se tamo grije i šalje u vruću cisternu gdje se tolika temperatura može održati kroz nekoliko sati/dana. Ta toplija sol se onda šalje do izmjenjivača topline gdje proizvodi paru za pokretanje parne turbine, te se od tamo šalje nazad u hladniju cisternu nakon što se ohladi na 293 stupnjeva celzijusa. Ova rastopljena sol se smrzava na otprilike 200 stupnjeva celzijusa tako da nema problema sa prelaskom u čvrsto stanje pri spomenutim temperaturama.

Naravno, ako nema soli u toplijoj cisterni onda nema spremljene energije, a ako je ta cisterna puna ima spremljene energije. Rastopljive soli za spremanje energije su kombinacija kalcij nitrata i kalij nitrata. Rudnici kalcij nitrata nalaze se u Čileu, a za kalij nitrat ih ima u Čileu, Etiopiji i drugim državama.

Abengoa solar gradi 250 MW CSP elektranu u Arizoni koja će biti na 1.900 hektara te će koristiti čak 900.000 zrcala za grijanje fluida unutar cijevi. Elektrana će imati mogućnost šest sati spremanja toplinske energije, što znači da će nakon zalaska Sunca moći isporučivati energiju u još 70.000 domova.

Gemasolar u Granadi na jugu Španjolske ima 19,9 MW CSP toranj koji preko ljeta proizvodi dovoljno energije za isporuku 24 sata na dan u 25.000 kućanstava. SolarReserve pak gradi 110 MW CSP projekt pod nazivom Crescent Dunes Solar Energy Project, a koji će koristiti rastopljive soli i koji će spremati energiju kroz nekoliko sati. U Nevadi pak BrightSource gradi još veću CSP elektranu koja će moći spremati energiju na samo 2 sata, ali će u vršnoj proizvodnji isporučivati električnu energiju u 140.000 kućanstava.

Cijena FN sustava konstantno pada, te je trenutno jeftinija od CSP-a, ali CSP ima prednost u spremanju energije, te zajedno sa FN sustavima te dvije tehnologije mogu pomoći jedna drugoj. Iako spremanje podiže cijenu CSP elektrane, ta cijena se amortizira dužim vremenom proizvodnje, ali i mogučnošću regulacije sustava.

Solarne elektrane mogu spremati energiju i u baterije, ali je to zasada skupo rješenje, a istraživači istražuju i toplinsko-kemijsko spremanje i neke druge tehnologije.

Ipak, mogućnost CSP-a da pomogne vjetru i fotonaponu na način da su dulje na mreži još mora biti dodatno istražena simulacijama na razini elektroprivreda, pošto je ova NREL-ova studija koju su radili analitičari Paul Denholm i Mark Mehos samo preliminarna.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Vezane vijesti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?