Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solvay predstavio Nedstack gorivu ćeliju snage 1 MW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 07 Veljača 2012 23:13

Kompanija Solvey predstavila je Nedstack gorive ćelije s polimernom membranom kao elektrolitom (PEM) snage 1 MW koje su sredinom prošle godine postavljene u Solvey-evom klornom postrojenju u gradu Lillo u Belgiji.

U rujnu prošle godine započelo je testiranje rada ćelija, a sada su u neprekidnom radu već dva mjeseca. Postignuta je električna učinkovitost od 50%, s ukupnom učinkovitošću, uključujući povrat topline, od 80%. Dostupnost sustava također ostvaruje visoka očekivanja, te već u ovoj ranoj fazi ispitivanja ostvaruje učinkovitost od 99%.

Ova PEM elektrana, najveća tog tipa u svijetu, sastoji se od 12600 Nedstack gorivih ćelija, a pretvara vodik, nusprodukt u klornoj industriji, u električnu i toplinsku energiju. Konkretno, ovaj sustav proizvodi 1 MW električne energije i 500 kW toplinske energije, koja se koristi u proizvodnom procesu stvarajući time značajne financijske uštede. Uz to, PEM gorive ćelije koje koriste vodik ne proizvode emisije, te na taj način doprinose kemijskoj industriji u postizanju europskih ciljeva smanjenja potrošnje energije i emisija CO2.

PEM gorive ćelije

Elektrana je financirana unutar projekta pod nazivom The Hydrogen Region, koordiniranog od strane WaterstofNet, ukupnog proračuna u vrijednosti od 14 milijuna eura, koji se koristi za razvoj znanja o vodiku i projekata unutar nizozemske regije Flanders-South.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com

Tags:     Solvey      Nedstack      gorive ćelije      PEM      Belgija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?