Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europski parlament diže cijenu ugljičnog-dioksida E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 03 Veljača 2012 10:00

Europski parlament je nedavno poslao jaki signal da će se cijena CO2 morati povećati modificiranjem ETS-a (Sustav trgovine emisijama).

Parlament je glasao za uskraćivanje dopuštenja dodatnih emisija CO2 u ETS-u što je potez koji bi dignuo cijenu CO2 u slučaju da bude prihvaćen. Razlog za to je što je ekonomska kriza smanjila industrijsku proizvodnju te samim time i emisije, čime se na tržištu pojavio višak dopuštenih emisija na tržištu a samim time je pala i cijena.

Remi Gruet EWEA-in stariji savjetnik za klimu je izjavio da je Parlament konačno prepoznao da je ekonomska kriza kompromitirala efikasnost ETS-a za smanjenje emisija. A još je bolje što je predložila i način da se to popravi. Sada je još samo ostalo da se te mjere implementiraju.

Europska komisija je ovaj tjedan također objavila izvještaj u kojem se analizira utjecaj na pojedinačne EU zemlje ako se smanjenje emisija CO2 za 2020. poveća na 30%. Izvještaj ukazuje da bi manje EU zemlje više profitirale od tog cilja zato što bi državni prihodi od ETS-a u tim zemljama skočili i za 80%.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     europski parlament      ugljični dioksid      ets      europska komisija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?