Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Energetska neovisnost - otok Mljet E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 17 Listopad 2012 20:56

Otok Mljet jedan je od nekoliko naših otoka na kojima se želi provesti ideja energetski neovisnog otoka. Iako je do danas jako malo toga po tom pitanju učinjeno, predstavljamo vam ideju i razrađene scenarije prema kojima bi Mljet mogao postati elektroenergetski neovisan otok, kao što su to danski Samso ili španjolski El Hierro. Ovaj članak nastavak je članka Energetska neovisnost - otoci #2: Mljet za one koji žele znati više detalja.

Otok Mljet nalazi se u arhipelagu Južne Dalmacije, naoko je nerazvedeni izduženi otok, širok prosječno 3 km, a dugačak 37 km ukupne površine 100,4 km2. Reljef otoka karakteriziraju vapnenačke uzvisine i krške doline i polja, a klima je mediteranska s prosječnom temperaturom  8,7 °C u siječnju i 24 °C u srpnju. Veća naselja nalaze se u unutrašnjem dijelu duž obrađenih polja, prema popisu iz 2001. na otoku živi 1111 stanovnika.

Primjena RenewIslands metodologije

Potrebe otoka Mljeta za energijom sagledane su RenewIslands metodologijom, baziranoj na četiri osnovna koraka koji se primjenjuju pri energetskom planiranju otoka, a to su: mapiranje potreba, mapiranje resursa, razvoj scenarija u kojima se zadovoljavaju potrebe korištenjem raspoloživih resursa i njima primjerenih tehnologija i modeliranje scenarija.

Prilikom primjene metodologije, potrošnja električne energije uračunata je kao srednje velika, s iznimkom ljetnih mjeseci kada je potražnja za električnom energijom visoka. Opskrba električnom energijom otoka Mljeta je riješena putem dva podmorska kabela koji spajaju elektroenergetski sustav na otoku s mrežom na kopnu, a svaki kabel  snabdijeva po jednu stranu otoka. Slika 1 prikazuje prosječno satno opterećenje elektroenergetskog sustava otoka Mljeta u 2002. godini, koje je proračunato iz rezultata mjerenja opterećenja na podmorskom kabelu za opskrbu istočne strane otoka, te iz potrošnje električne energije hotela Odisej kao najvećeg potrošača na zapadnoj strani otoka.

Prosječno satno opterećenje elektroenergetskog sustava otoka Mljeta u 2002.

Slika 1: Prosječno satno opterećenje elektroenergetskog sustava otoka Mljeta u 2002.

Potražnja za toplinom je raspršena po kućanstvima i najviše se odnosi na potrošnju tople vode dok zagrijavanje i rashlađivanje prostorija nije potrebno zbog povoljnih klimatskih uvjeta. Potrošnja goriva u transportu je mala, pa na Mljetu postoji samo jedna benzinska postaja koja gorivom opskrbljuje vozila, poljoprivredne strojeve i brodove.

Najobilatiji obnovljivi izvori na Mljetu su sunčevo zračenje, vjetar i biomasa, a rezultati mapiranja resursa su prikazani u tablici 1.

Mapiranje resursa

Tablica 1 Mapiranje resursa

Na slici 2 prikazano je srednje satno globalno sunčevo zračenje na zakrivljenu površinu od 36°, koje se proračunalo iz mjernih podataka sa hidrometeorološke postaje u Dubrovniku te pomoću računalnih programa H2RES i PV GIS.

Srednje satno globalno sunčevo zračenje na zakrivljenu površinu (36º)

Slika 2 Srednje satno globalno sunčevo zračenje na zakrivljenu površinu (36º)

Podaci o vjetru proračunati su iz podataka dobivenih mjerenjem na hidrometeorološkoj postaji u Dubrovniku i postaji u Mljetu te su prilagođeni rezultatima mapiranja.

Potencijal vjetra

Slika 3 Potencijal vjetra

Većina biomase nalazi se u obliku gustih borovih šuma koje prekrivaju oko 72% otoka, posebice oko dva slana jezera na sjeverozapadnom predjelu otoka, a manje količine biomase mogu biti dostupne i kao ostaci od poljoprivredne proizvodnje. Prilikom primjene RenewIslands metodologije upotreba biomase nije se razmatrala zbog specifičnosti terena koji nije prikladan za njeno prikupljanje, te zbog zaštićenih područja koja zauzimaju veliku površinu otoka. Pretpostavlja se da bi jedina prihvatljiva kombinacija za prikupljanje biomase bio model koji uključuje krčenje šuma u svrhu zaštite od požara zajedno s nešto jednostavnijim prikupljanjem biomase po poljoprivrednim gospodarstvima.Index članka
Energetska neovisnost - otok Mljet
Stranica 2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?