Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

OIE u regiji

Fotonaponski sustav Oreco - Crikvenica E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 26 Rujan 2011 12:00

Fotonaponski sustav Oreco pušten je u pogon u Crikvenici u proljeće 2011. godine s ukupnom instaliranom snagu 6,12 kW. Nositelj projekta je tvrtka Oreco d.o.o. iz Vinkovaca, a projekt se sastoji od 34 solarna fotonaponska modula smještena na krovu kuće.

Fotonaponski moduli su postavljeni na jugozapadnoj strani krova kuće pod kutom 20° i s azimutom 40°.

Sustav se sastoji od 34 modula spojena serijski u tri niza (stringa). Dva su niza po 12 modula, ukupne snage po nizu 2.160 W (12 modula x 180 W), i jedan niz od 10 modula ukupne snage od 1.800 W (10 modula x 180 W). Moduli su tipa SOLm180 od proizvođača SolarOne.

Svi kabeli koji dolaze od nizova fotonaponskih modula uvode se u razdjelni ormarić DC polja. U razdjelnom ormariću se dovodi od svake grupe (niza) fotonaponskih modula razvode prema solarnim izmjenjivačima. Na dva izmjenjivača SB 2500 ulazi po jedan string od 12 serijsko spojenih modula, a na treći SB 2500 jedan string od 10 serijsko spojenih modula. Izmjenjivači su tipa Sunny Boy - SB 2500, proizvođača SMA iz Njemačke.

Fotonaponski moduli su sastavljeni od monokristalnih silicijevih solarnih ćelija koje imaju stupanj korisnosti od 16,3%. Jamstveni rok im je od 10 godina nakon kojih im učinkovitost pada na 90%, a nakon 25 godina učinkovitost im pada na 80%. Tijekom životnoga vijeka ovi fotonaponski moduli daju siguran i pouzdan energetski doprinos. Nazivna snaga jednog modula iznosi 180 Wp.

Solarni izmjenjivač pretvara istosmjerni napon solarnih modula u izmjenični napon reguliranog iznosa i frekvencije, sinkroniziran s naponom mreže. Sa izmjenjivača kabeli su preko kutije AC razvoda dovedeni do postojećeg elektro ormarića.

Fotonaponski_sustav_Oreco-Crikvenica_1.JPG Fotonaponski_sustav_Oreco-Crikvenica_2.JPG Fotonaponski_sustav_Oreco-Crikvenica_3.jpg Fotonaponski_sustav_Oreco-Crikvenica_4.jpg

Tags:     fotonaponski sustav      Oreco      Crikvenica      fotonapon      solarna elektrana      sunčana elektrana
Vezane vijesti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?