Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Da li je sve što blješti dobro za solar? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 16 Travanj 2011 17:19

Rudarska kompanija iz Australije se nada da će se otpadci rude iz rudnika zlata koji je zatvoren još u 19. stoljeću moći iskoristiti za stvaranje novog, začuđujuče čistog silicija koji se može koristiti u solarnoj fotonaponskoj industriji, ali pitanje je da li taj proces može biti isplativ.

Ime Ernst Wernera von Siemensa, Njemačkog inovatora se naveliko koristi desetljećima nakon njegove smrti, pošto je on zaslužan za dobivanje silicija iz kvarca preko takozvanog Siemensovog procesa.

Proizvođači silicija danas pokušavaju naći način kako smanjiti troškove proizvodnje silicija, te se sada pojavila jedna rudarska kompanija u Australiji koja misli da je našla način kako to postići. Oni tvrde da bi na lokaciji 80 kilometara sjeverozapadno od Melbournea, mogli izgraditi postrojenje u kojem bi proizvodili silicij iz otpada uzetog iz rudnika zlata. Menadžeri te kompanije tvrde da ne samo da bi dobiveni silicij bio bolji od prosjeka, nego bi očistili cijelu planinu otpada. Chris Karamountzos CEO Creswick Quartza, kaže da kvarc tamo ima odlične karaketristike, sa samo 60 ppm nečistoća.


Slika 1: Rudnik kvarca

Sam rudnik se rasprostire na 325 kilometara kvadratnih, a sada se koristi samo kao mjesto za dobijanje kvarca za građevinski sektor, te je kompanija Creswick Quartz tamo aktivna zadnjih petnaest godina.  Nakon testova, Creswick Quartz razmišlja o pretvaranju dijela kvarca u neobično visokokvalitetnu sirovinu (sa 99,995% čistim silicijem, što je blizu 99,999% čistoće koju proizvođači solarnih fotonaponskih modula traže). To je puno više od uobičajenog metalurškog silicija čija je čistoća 98-99,5%, zbog lošije čistoće samog sirovog kvarca.Index članka
Da li je sve što blješti dobro za solar?
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?