Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

CPV solarni paneli dizajnirani da plutaju na vodi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 20 Veljača 2011 19:35

Izraelska solarna kompanija Solaris Sinergy promovira plutajuće koncentrirane fotonaponske ćelije (F-CPV) koje bi smanjile trošak fotonaponskih ćelija, te smanjile zauzetost kopnene površine potrebne za takva energetska postrojenja.

Solaris Energy promovira iskorištavanje jezera, rezervoara, kanala i priobalnog mora, područja gdje se ništa ne gradi ili uzgaja i koja omogućavaju efikasno vlastito hlađenje elektronici solarne elektrane.

Kompanija smještena u Jeruzalemu je osvojila prvo mjesto u tehničkom natjecanju za čiste tehnologije koje je održano na Tel Aviv sveučilištu, koje je tražilo najbolje ideje u součavanju sa energetskim i ekonomskim problemima svijeta.


Slika: Solaris Energy plutajući panel, izvor: www.inhabitat.com

Pošto plutajući solarni moduli nisu teški i nema trenja pri pomicanju cijelog sustava, za rotiranje panela je potreban samo mali motor i računalna oprema. Njihovi moduli također koriste manje silicija jer zbog jedinstvenog dizajna fokusiraju zrake sunca na module (čime povećavaju efikasnost) i imaju sustav za hlađenje sa neograničenom količinom vode koji je bolji od uobičajenog.

Solaris Energy je jedina kompanija na svijetu koja koristi „hladni silicij“ i ima 25% veću korisnost od uobičajenih sustava. Za jedan megavat je potrebno oko 2,5 hektara prostora. Kada bi Solaris Energy paneli bili instalirani na više stotina akumulacija reciklirane otpadne vode kojih ima Izrael, mogli bi proizvesti 10% do 20% potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora energije do 2020. Voda ispod plutajućeg solara se ne grije njihovim radom pošto samo mali dio ugrijane vode ide nazad u akumulaciju, a veći dio ispari. Solaris Energy osmeročlani tim je napravio mali prototip postrojenja, a drugi prototip je u Kibbutz Keturi, u pustinji Negev blizu Eilata.

Izraelska vodoprivreda Mekorot koja u vlasništvu ima više od 400 državnih akumulacija je dopustila Solarisu da instalira opremu u akumulaciji blizu Jeruzalema, čime bi mogli otvoriti domaće tržište. Solaris kani instalirati malu testnu elektranu pokraj Marseillesa, pod okriljem Electricite de France.

Izvor: www.electroiq.com

Tags:     cpv solarni paneli      izrael      solaris sinergy      fotonaponske ćelije
 
Komentari (1)
solari na vodi
1Četvrtak, 06 Travanj 2017 17:15
snaga prirode
Ideja je dobra,
sama površina vode apsorbira svjetlo ,još uz ovu ideju dodao bi par sitnih korekcija koje bi znatno poboljšale učinkovitost solara,a dodaci ne bi poskupljeli projekt.Moja druga e mail adreasa .. toni.cizmic@gmail.com
Pozdrav Tonći Čizmić - Zadvarje

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?