Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

10 najznačajnijih pomaka u području obnovljivih izvora energije u 2010. godini E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 04 Siječanj 2011 00:21

Zbog velike potrebe za novim, ekološki osviještenim, elektroenergetskim rješenjima znanstvenici diljem svijeta razvijaju sustave koji bi u budućnosti omogućili iskorištavanje energije na održiv način. Tako smo u 2010. godini imali prilike svjedočiti nizu velikih pomaka na području tehnologije obnovljivih izvora energije koji bi mogli, kada se u potpunosti razviju, uvelike doprinjeti stvaranju boljeg svijeta. U nastavku slijedi 10 najznačajnijih pomaka u prošloj godini.

IBM solarne ćelije napravljene od materijala iz Zemlje

Znanstvenici u IBM-u napravili su jeftine solarne ćelije od lako dostupnih materijala iz Zemlje. Sloj koji upija sunčevu svjetlost i pretvara je u električnu energiju izrađen je od bakra, aluminija, cinka, sumpora i selena. Ovakva solarna ćelija uspijeva postići iskoristivost od 9,6%, što je znatno više od prijašnjih pokušaja kod korištenja istih materijala.


Izvor: www-03.ibm.com

MIT koncentrirani solarni dimnjak

Skupina znanstvenika u MIT-u pronašla je način kako prikupiti solarnu energiju 100 puta koncentriraniju od dosadašnje tradicionalne fotonaponske ćelije. Ovaj sustav mogao bi značajno promijeniti način na koji se solarna energija prikuplja s obzirom da više neće biti potrebe graditi masivna solarna polja za generiranje veće količine energije. Provedena istraživanja potvrdila su da će karbonske nanocijevi biti primarne kod „hvatanja“ i fokusiranja svjetlosne energije omogučavajući gradnju manjih, ali i snažnijih, solarnih polja.


Izvor: web.mit.edu

Svjetlosne cijevi Sveučilišta Wake Forest

Znanstvenici Sveučilišta Wake Forest u Sjevernoj Karolini napravili su veliki pomak razvojem organske solarne ćelije sa slojem optičkih vlakana koji udvostručuje performanse ćelija na svim testovima. Prototip je razvio David Carroll, glavni znanstvenik u kompaniji FiberCell.

Kod standardnih, ravnih ćelija dio sunčeve svjetlosti gubi se zbog reflektiranja, pa da bi smanjili taj problem istraživački tim poduzeo je drastičan pristup spajanja optičkih vlakana na polimernu podlogu koja tvori temelje ćelije. Ova vlakna, pod nazivom „Light Pipes“, omotana su tankom organskom solarnom ćelijom koja se nanosi premazivanjem, te se na površinu nanosi i polimer koji upija svjetlost. Na taj način svjetlo može ući na vrh vlakna pod bilo kojim kutem, a fotoni odskakuju kroz unutrašnjost vlakna sve dok se ne absorbiraju kroz organsku ćeliju.


Izvor: www.fibercellinc.com

 


CNF-PZT Cantilever Sveučilišta Louisiana Tech

CNF-PZT Cantilever je uređaj koji koristi otpadnu toplinu iz elektoničkih uređaja za njihovo napajanje. Uređaj koristi karbonske nanocijevi na konzoli od piezoelektričnih materijala. Sloj karbonske nanocijevi absorbira toplinu što vodi do savijanja piezoelektične konzole i stvaranja električne struje u matrijalu. Ovaj uređaj je toliko malen da je moguće ugraditi tisuće jedinica u neki uređaj koji se tada napaja koristeći vlastitu otpadnu energiju.


Izvor: www.gizmag.com

New Energy Technologies transparentno staklo SolarWindow

Kompanija New Energy Technologies razvila je prototip prvog staklenog prozora koji ima mogućnost generiranja električne energije. Takvu tehnologiju omogućila je upotreba najmanje organske solarne ćelije na svijetu koju je razvio Dr. Xiaomei Jiang na Sveučilištu South Florida. Za razliku od klasičnih solarnih sustava solarne ćelije New Energy-a generiraju električnu energiju iz prirodnih i umjetnih izvora svjetla, što im može omogućiti veliku prednost pred sadašnjim komercijalnim fotonaponskim tehnologijama.


Izvor: www.newenergytechnologiesinc.com

Sustavi za prikupljanje toplinske energije ispušnih plinova automobila

Znanstvenici sa sveučilišta Purdue izumili su sustav koji prikuplja toplinsku energiju automobilskih ispušnih plinova kako bi generirao električnu energiju i smanjio potrošnju goriva. Sustav pretvara otpadnu toplinu u električnu energiju koja se pohranjuje u akumulator u automobila, te se time smanjuje opterećenje motora i potrošnja goriva.


Izvor: www.purdue.edu

 


Innowattechov piezoelektrični IPEG jastučić

Innowattech je osmislio piezoelektrične generatore koji se mogu koristiti kao normalni željeznički jastučići, ali mogu i generirati energiju kada vlak prolazi po njima. Kompanija je testirala ovu tehnologiju zamijenivši 32 jastučića sa novima IPEG jastučićima koji su bili u stanju generirati dovoljno električne energije da bi se moglo očitati broj kotača, težina svakog kotača, te njegova pozicija. Uz to mogli su se izračunati i brzina vlaka te promjer kotača. U kompaniji kažu da je na djelovima pruge moguće proizvesti do 120 kW električne energije po satu, što se može koristiti u željezničkom prometu ili se može dati u mrežu.


Izvor: http://www.innowattech.co.il

Sonyev Flower Power

Sony je demonstrirao novi DSSC za prozore koji generiraju električnu energiju, a ujedno uljepšavaju i dom. Ćelije je moguće proizvesti u bilo kojoj boji koju kupac želi.


Izvor: www.ecofriend.org

Uređaj koji, oponašajući biljke, proizvodi gorivo koristeći solarnu energiju

Tim znanstvenika u Americi i Švicarskoj razvio je uređaj koji, kao biljke, koristi solarnu energiju kako bi proizveo gorivo koje se može koristiti na razne načine. Uređaj koristi sunčeve zrake i metalni oksid kako bi razbio ugljik-dioksid ili vodu u goriva koja se mogu pohraniti ili transportirati. Za razliku od solarnih ćelija, koje rade samo danju, ovaj novi uređaj ima mogućnost pohrane energije za kasnije korištenje.


Izvor: www.greencleaningideas.com

CSIRO-ov Brayton Cycle projekt

Australska nacionalna znanstvena agencija, CSIRO, razvila je tehnologiju koja zahtijeva samo sunčevu svijetlost i zrak kako bi generirala električnu energiju. Sustav je idealan za područja koja se suočavaju sa nestašicom vode. Solarni Brayton Cycle projekt zamjenjuje korištenje koncentriranih sunčevih zraka za zagrijavanje vode do visokotlačne pare koja pokreće agregat sa solarnom energijom kako bi se stvorilo solarno termalno polje. Ova tehnologija fokusira sunčeve zrake projicirane na polje sa ogledalima poznatijima kao heliostati na 30 metara visok solarni toranj kako bi se zagrijao komprimirani zrak koji se širi kroz agregat snage 200 kW kako bi se generirala električna energija.


Izvor: www.csiro.au

Izvor: www.electroiq.com

Tags:     2010. godina      IBM      MIT      Solar Window      CSIRO
Index članka
10 najznačajnijih pomaka u području obnovljivih izvora energije u 2010. godini
#2
#3
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?