Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Proizvodnja električne energije iz umjetnog tornada E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 21 Prosinac 2012 19:06

Louis Michaud je još prije više od 30 godina došao na ideju da stvori ogroman vrtlog toplog zraka koji će uzrokovati promjenu tlaka na svome dnu čime bi se pokretala turbina-generator, te tako proizvodila električna energija.

Louis je umirovljeni inženjer ExxonMobila koji živi u Ontariu u Kanadi, a njegova tvrtka  je sada dobila financiranje od strane fondacije predvođene Peter Thielom (suosnivač PayPala) u iznosu od 300.000 dolara kako bi ideju pretvorio u stvarnost. Novac će omogućiti Louisu da eksperimentira i dokumentira stvaranje mini vrtloga za proizvodnju električne energije na Sveučilištu Lambton u gradu Sarnia koji ima laboratorij opremljen za takav projekt.

Koncept stvaranja vrtloga kao tornada se temelji na činjenici da se zrak kada se zagrije širi, te postaje lakši i kreće se prema gore. Kako se zrak rotira i giba prema gore, tlak na dnu vrtloga pada. Zrak oko vrtloga ulazi na dnu, te ta razlika u tlakovima pogoni turbinu za proizvodnju električne energije.

Promjer i visina vrtloga ponajviše utječu na količinu električne energije koja se može proizvesti. Vrtlog sa promjerom od 200 metara i visine oko 10 kilometara bi mogao imati snagu od 200 MW. Michaud je zamislio da vlasnici elektrana postave opremu za stvaranje vrtloga na postojećim elektranama koje bi iskoristile višak topline, te bi tako povećale ukupnu efikasnost elektrane. Prema njemu bi se efikasnost elektrane mogla povećati i 20% korištenjem ostatne topline.

Za svoj prototip kani napraviti vrtlog koji ide do 15 metara u zrak te pokazati kako on može zavrtiti turbinu. Prvi rezultati se očekuju do kraja ljeta iduće godine. Ako se dokaže isplativost ideje, slijedeći cilj je demonstracijski projekt za što bi mu trebala dozvola vlasnika neke elektrane, a što bi moglo biti jako komplicirano zbog sigurnosnih rizika.

Ipak, ako sve dobro prođe Louis Michaud se nada da će uspjeti licencirati projekt vrtlog stanice, te ga prodati vlasnicima elektrana.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     umjetni tornado      električna energija      proizvodnja      louis michaud      vrtlog
 
Komentari (1)
pozdrav iz daruvara !
1Nedjelja, 08 Listopad 2017 15:57
zdenko miščević
lijepi pozdrav ,pošto trošim za nemalu kuću oko 25m2 drva za koje platim oko 1000e,tražim neko solomonsko rješenje i novi jeftinijji način grijanja.idealno to bi bio stroj za struju tipa perpetum mobile ,motor sa permanentnim magnetima ili što slično, a čega je youtube prepun ,svuda ima osim kod nas u Hr.barem ne javno !? svi znamo zašto.
imate li kakvu slamku spasa ?

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?