Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Pregled novog vala razvoja morskih obnovljivih izvora energije u Škotskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 17 Listopad 2012 21:18

Škotska vlada je krajem kolovoza objavila da je pet developera za morske tehnologije dobilo financiranje u iznosu od 7,9 milijuna funti kako bi mogli dalje testirati nove prototipove tehnologija koje koriste energiju valova i plime i oseke, a koji se nalaze u morima pokraj škotske obale.

Radilo se o drugoj fazi financiranja WATERS  čiji je cilj omogućiti Škotskim developerima i njihovim dobavljačima da uhvate što veći udio rastućeg međunarodnog tržišta morskih tehnologija koje bi moglo vrijediti i do 4 milijardi funti za škotsku ekonomiju do 2020.

Pregled tih pet developera i njihovih tehnologija slijede u nastavku.

Albatern

Albaternova tehnologija WaveNET, koju je razvio njihov glavni tehnolog David Findlay se sastoji od većeg broja modula koji su spojeni zajedno da čine WaveNET matricu. Svaki modul ima svoju vertikalnu „bovu“ sa čvorom kojim je pričvršćena na ostatak sustava na svojoj osnovici. „Bova“ se većim dijelom nalazi unutar vode te je samo vrh vani, a na čvoru su spojene tri ruke pod kutem koje na svojim „bovama“ izlaze na površinu.

Ova tehnologija ima i „jedinice za skidanje snage“, kojih ima na svakom spoju čvora i ruku, odnosno ruku i bova što znači da ih ima šest. Svaki čvor je opremljen hidrauličkim ovnom koji se nalazi na „jedinicama za skidanje snage“, te oni hvataju kinetičko gibanje modula koje nastaje zbog morskih valova. Unutar svakog modula se nalazi generator na površini čime se uvelike olakšava inspekcija, servis a i sam rad sustava.

Albatern je dobio financiranje u iznosu od 617.000 funti, čime će moći izraditi prvi WaveNET modul, koji će se sastoajti od 6 modula snage 7,5 kW, odnosno ukupna snaga će mu biti 45 kW. Inicijalni modul pod nazivom Squid 1 će biti praćen sa još dva modula u kojima će se nalaziti sve potrebne nadogradnje identificirane u prvoj fazi. Nakon toga će biti napravljen završni uređaj koji će objediniti sve prednosti prva tri prototipa.

WaveNET prototip će biti pokrenut krajem ove godine, do kraja iduće godine u više faza i na različitim lokacijama i uvjetima, i to posebno na lokacijama koje su udaljene i ruralne.

Isto tako se razvijaju i veće jedinice sa partnerima koje bi imale module od 75 do 100 kW, te bi se tako mogle izgraditi i matrice do 10 MW, a njihovi prototipovi bi se trebali pojaviti iza 2014.

AWS Ocean Energy

AWS je dobio financiranje u iznosu od 3,9 milijuna funti, a ukupni troškovi projektiranja, gradnje i puštanja u pogon njihovog AWS-III Wave Energy Convertera (WEC) su 15,6 milijuna funti. Skalirani model 1:9 je testiran u Loch Nessu tokom 2010., a prototip u punoj veličini je planiran za 2014. godinu, te će biti postavljen u Europskom energetskom centru za morske tehnologije.

Prema AWS-u, uređaj se sastoji od „više-staničnog niza“ fleksibilnih apsorbera membrana koji pretvaraju energiju vala u pneumatsku energiju kompresijom zraka unutar svake ćelije. Ćelije su međusobno spojene, tako da zrak može putovati između njih u „anti-fazi“, te ima turbine-generatore koji proizvode električnu energiju iz tako dobivene energije.

Uobičajeni uređaj ima 12 ćelija, pri čemu svaka ima širinu od 16 metara i dubinu od 8 metara, te ukupni promjer 60 metara. Ovakav uređaj može prosječno proizvoditi 2,5 MW iz uzburkanog mora, sa masom manjom od 1.300 tona. Uređaj bi se koristio na lokacijama gdje je dubina mora oko 100 metara.

Nautricity

Cameron Johnstone, glavni izvršni direktor Nautricity kaže da je pri razvoju njihove tehnologije CoRMaT cilj bio razviti takvu tehnologiju na plimu i oseku koja ne bi imala toliko skupu i tešku dodatnu strukturu i proizvesti turbinu koja bi bila manje kompleksna. Oni vjeruju da bi time smanjili troškove proizvodnje energije iz plime i oseke.

Prema Johnstoneu njihova tehnologija je jedinstvena jer koristi kontra-rotirajuće rotore montirane na osovini sa fiksnim nagibom lopatica, kojima se direktno upravlja sa kontra-rotirajućim generatorom s permanentnim magnetima. Generator se tako prirodno hladi jer je potopljen prilikom plime.

Turbina se može koristiti na lokacijama do 500 metara dubine. Komercijalna demonstracija ove tehnologije bi se trebala dogoditi do početka 2014., te se nakon toga očekuje komercijalni proizvod.


Oceanflow Energy

Oceanflow ima tehnologiju na plimu i oseku Evopod koja je polu-potpoljeno plutajuće tijelo koje je pričvršćeno za morsko dno preko sustava užeta. Vodonepropusna kabina je pod morem i u njoj se nalaze generator i sva potrebna elektronika, a potporanj joj je dio uređaja na površini. Graeme Mackie, izvršni direktor Oceanflowa je objasnio da turbina ima horizontalnu osovinu sličnu onima kod vjetroagregata, samo ima manji promjer lopatica za istu snagu zbog puno veće gustoće vode u odnosu na zrak.

Oceanflow Energy je već izgradio i testirao mono-turbinu Evopod sa promjerom od 1,5 metra na lokaciji u Strangord Narrowsu, a preko prošlog programa WATERS su napravili i 4,5 metarsku jedinicu koja bi krajem godine trebala biti spojena na mrežu u Sanda Soundu. Varijanta sa dvije turbine je testirana na modelu na Sveučilištu Newcastle, a pomoću ovog novog programa WATERS će se u more staviti verzija sa dvostrukim 4,5 metarskim turbinama.

Oceanflow razvija tehnologiju po fazama kako bi se izbjegle skupe pogreške i kako se ne bi potrošilo previše novaca. Tvrtkina strategija je razviti iskustvo upravljanja sa svojim 35 kW mono i 70 kW dvostrukim turbinama, prije nego što pređu na 2 MW dvostruku turbinu za koju bi testiranje trebalo početi 2015.

Scotrenewables Tidal Power

Scotrenewables je razvio inovativni plutajući konverter energije plime i oseke koji se zoe Scotrenewables Tidal Turbine (SRTT). SRTT je plutajuća turbina na plimu i oseku koja ima dva kontra-rotirajuća rotora koja iskorištavaju kinetičku energiju toka plime i oseke, koja se onda konvertira u električnu energiju. Glavna struktura uređaja je cilindrična cijev za koju su pričvrščena horizontalna osovina rotora preko noga na uvlačenje. Te noge na uvlačenje omogućuju SRTT-u da radi u dvije različite konfiguracije – operacijskom modu sa spuštenim rotorima za proizvodnju energije i transportnom modu sa uvučenim rotorima kako bi se smanjio gaz, te bi se tako uređaj lakše mogao odvući u luku na održavanje i u slučaju vrlo lošeg vremena da se smanji opterećenje na cijelom uređaju.

Koncept koristi sidrište u obliku parabole sa jednom mehaničkom i jednom električnom točkom za spajanje. Jednom kada se turbina spoji na sustav slobodna je pasivno se orijentirati u smjer plime. Ovaj način sidrenja omogućuje turbini da reagira na promjene u uvjetima valova i strujanja, a usto ovakav sustav omogućuje rotoru da se nalazi na dijelu stupa vode sa najviše energije tik uz površinu mora.

Koncept je do sada obavio testni rad u laboratoriju i na otvorenom oceanu, a zadnje se radilo sa prototipom u „prirodnoj veličini“ snage 250 kW u Europske centru za energiju mora (EMEC) u Orkneyu. Rezultati dosadašnjih testiranja su bili vrlo povoljni, te se sada kreće u demonstracijski projekt sa turbinama snage do 2 MW, koji bi s vremenom mogao biti proširen na 10 MW, a onda i na 30 MW.

SR2000 turbina snage 2 MW će biti financirana od strane WATERS projekta, i to će biti završni stadij razvoja prije nego što tehnologija postane komercijalna. Scottrenewables očekuje da će ova tehnologija biti puno jeftinija od konkurentnih zbog nižih troškova održavanja i postavljanja kao i nižih kapitalnih troškova.

Budućnost

Perspektiva sektora morskih tehnologija u Velikoj Britaniji je vrlo svjetla. Velika Britanija je svjetski predvodnik u razvoju morskih tehnologija te će biti mjesto gdje će se testirati komercijalni multi megavatni projekti. Energija plime i oseke ima potencijal da u Velikoj Britaniji pokrije 5-6% potreba za električnom energije. Veliki potencijal imaju i Francuska, Kanada, Koreja, Japan, Čile, Argentina, SAD i Novi Zeland. Glavna prednost energije iz plime i oseke je ta da za razliku od drugih obnovljivih izvora imaju predvidivu proizvodnju električne energije.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     plima i oseka      škotska      nove tehnologije
Index članka
Pregled novog vala razvoja morskih obnovljivih izvora energije u Škotskoj
#2
Sve stranice
 
Komentari (1)
Morske tehnologije
1Ponedjeljak, 29 Listopad 2012 06:30
Miroslav
Članak počinje Škocka vlada je. Nešto slično je kod nas nezamislivo to bi moglo sačuvati ostatke ostataka HR brodogradnju. Evropa nije planirala pred pristupnim ugovorom, imaju oni svoja brodogradilišta.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?