Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

EGS tehnologija promiče svjetski razvoj geotermalne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 21 Svibanj 2012 21:26

EGS (Napredni geotermalni sustavi – na Engleskom Enhanced Geothermal Systems) su sustavi koji za razliku od standardnih sustava mogu vući toplu vodu sa dubina i na više od 3.000 metara ispod razine zemlje.

EGS bi u stvari mogao biti skoro neograničen izvor energije za proizvodnju električne energije. Geotermalna energija bi u deset godina mogla na svjetskoj razini proizvodnje iz električne energije povećati udio sa 1% na čak 25%, ali samo ako postane komercijalno isplativa.

Cilj kojim ta tehnologija može postati praktična je korištenje novih tehnologija za duboko bušenje čime se postižu dubine od nekih 10 kilometara. EGS buši na način da pogodi vrući kamen te se onda upumpava hladna voda iz plitkih bunara pod visokim pritiskom za lomljenje vrućeg kamena. Nakon injektiranja hladne vode pukotine koje nastanu u kamenu se mapiraju te se na njihovim mjestima rade bunari za proizvodnju tople vode. Ova hladna voda upije toplinu te postane vruća voda odnosno para koja izlazi iz tih bunara brzinom od 50 do 100 kg po sekundi. Ta para se onda koristi za proizvodnju električne energije preko parne turbine. Jednom kada izađe iz turbine voda/para se hladi preko toplinskog kondenzatora te se injektira nazad u zemlju za okončanje ciklusa zatvorenog sustava.

Sama EGS tehnologija je dokazana još 1980-ih u Državnom laboratoriju Los Alamos, ali do dan danas nisu razvijene komercijalne verzije tehnologije, pri čemu je jedan od problema nedostatak javne podrške.

U Australiji postoji područje od nekoliko tisuća kvadratnih kilometara visoko toplinskog granita koji se nalazi samo 3 do 5 km ispod površine, te tamo tvrtka Geodynamics planira razviti jedan 25 MW EGS projekt. Već je probušeno pet bunara a gradi se i mala demonstracijska 1 MW elektrana koja bi trebala ući u pogon krajem godine. Zbog manjih tehničkih problema još se ne zna kada bi 25 MW elektrana trebala ući u pogon, ali glavni cilj im je 5.000 do 10.000 MW električne energije iz geotermalnih izvora na tom području. Ipak, problem je prijenosna mreža za čiju isplativost treba bar 200-300 MW elektrana, a to je sve skupa investicija od skoro milijardu dolara. Geodynamics se nada da će gradnjom drugog 50 MW modula spustiti cijenu izgradnje ispod razine onih za druge elektrane.

S druge strane oceana u SAD-u kompanija Altarock Energy pokušava razviti komercijalnu ESG tehnologiju 30 milja južno od Benda u Oregonu. Tamo su već napravljene dvije bušotine na preko 3 kilometra dubine, a oni tvrde da je glavni problem kod ove tehnologije financijske prirode, jer ako se na dubini od 3 kilometra ne nađe dovoljno topao kamen mora se kopati dublje, što enormno povećava troškove gradnje. Drugi problem je stvaranje rezervoara sa dovoljno jakim tokom vode. EGS trenutačno košta 10 do 12 milijuna dolara po bunaru, s tim da se računa s minimumom od 10 bunara za komercijalnu proizvodnju. Time dolazimo do troškova od nekih 10.000 dolara po kW, ali se očekuje pad cijena s novim tehnologijama. Oni očekuju izgradnju svih bunara do kraja iduće godine, te komercijalni rad u 2015.

MIT je pak 2006. napravio studiju kojom je procijenjeno da uz dovoljno istraživanja i razvoja geotermalne energije SAD može 10% električne energije dobivati iz geotermalne u idućih 50 godina sa konkurentnim cijenama. Susan Petty, predsjednica Altarock Energya tvrdi da bi se to moglo podići i na 25% potreba za električnom energijom u idućih 25 godina sa adekvatnim poboljšanjima. To bi značilo izgradnju čak 100.000 MW elektrana koje bi koristile geotermalnu energiju.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     egs      geotermalni sustava      geotermalna energija      tehnologija      bunar      topla voda
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?