Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Izvještaj: Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije - fotonaponski sustavi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 17 Veljača 2011 23:12

17. veljače 2011. u četvrtak održan je seminar na temu Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije – fotonaponski sustavi u velikoj kino dvorani MINGORP-a u Zagrebu. Organizator seminara je bila Energetika Marketing a suorganizatori su bili MINGORP, HROTE, HEP i HSUSE.

Seminar je počeo ujutro oko 9:15 a bio je podijeljen na tri dijela. Prvi dio je trajao do 11 sati, a tema mu je bila Zakonodavno okruženje te poticanje primjene fotonaponskih sustava i drugih obnovljivih izvora. U prvom dijelu su svoje prezentacije imali dipl. ing. Darko Horvat iz MINGORP-a, dipl. ing. Igor Raguzin iz MINGORP-a, dipl. ing. Leo Prelec iz HROTE-a, mr. sc. Marija Sćulac-Domac iz FZOEU-a i mr. sc. Drago Papler iz slovenske kompanije Gorenjske elektrane d.o.o. Gosp. Horvat je u svojoj prezentaciji predstavio novosti o registru projekata OIEKPP, a nakon toga je predtavnik Global dizajna predstavio novi interaktivni web site MINGORP-a za obnovljive izvore energije oie.mingorp.hr. Dipl. ing. Igor Raguzin je nakon toga predstavio kako će izgledati revizija energetskih propisa za solarne elektrane, kojima bi postupak dobivanja dozvola za male solarne elektrane do 10 odnosno 50 kW trebao biti puno kraći i jednostavniji. Dipl. ing. Prelec iz HROTE-a je predstavio ulogu Hrvatskog operatora tržišta energije u poticanju fotonaponskih sutava i drugih obonovljivih izvora energije. Mr. sc. Marija Šćulac-Domac je u svom predavanju predstavila Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je prikazala ulogu fonda u obnovljivim izvorima energije koja je uglavnom financijske prirode te nabrojala sve važnije projekte u Hrvatskoj u kojima je fond sudjelovao. Zadnja prezentacija u prvom dijelu je bila od mr. sc. Paplera koji je predstavio zakonsku regulativu za fotonaponske sustave u Sloveniji, a i broj projekata koji su nadmašili sva očekivanja i kojih već sada ima više megavata. Predstavljeni su i svi veći završeni projekti kompanije Gorenjske elektrane d.o.o. koja se kani uključiti i u Hrvatsko tržište solara.


Drugi dio je počeo nešto iza 11 sati, a tema mu je bila Fotonaponski sustavi i njihova primjena. Govornici u drugom dijelu su bili doc. Dr. sc. Ljubomir Majdandžić iz HSUSE-a, dipl. ing. Krešimir Štih iz HGK-a, mr. sc. Goran Slipac iz HEP OIE, mr. sc. Marina Čavlović iz HEP ODS i dipl. ing. Boris Labudović iz Energetike Marketing. Mr. sc. Goran Slipac je predstavio HEP OIE i sve njihove projekte u Hrvatskoj uključujući solar, dipl. ing. Štih je predstavio Hrvatske mogućnosti u proizvodnji solara i projekte koji su napravljeni u Hrvatskoj, a doc. dr. sc. Ljubomir Majdandžić je na sebi svojstven način usporedio korištenje fotonaponskih sustava u Europskoj Uniji i Hrvatskoj, te time pokazao u kolikom smo još zaostatku u odnosu na veći dio Europske Unije. Mr. sc. Marina Čavlović je imala dvije prezentacije u kojima je prezentirala HEP ODS, te detaljno prikazala postupak priključenja elektrane na distribucijsku mrežu i tehničke uvjete za priključenje elektrane na distribucijsku mrežu, te optimalno tehničko rješenje priključenja elektrane na mrežu. Zadnji u drugom dijelu je govorio dipl. ing. Boris Labudović koji je predstavio najnoviju knjigu iz literature Energetike Marketing „Osnove primjene fotonaponskih sustava“, a onda ukratko isprezentirao jedno od poglavlja iz knjige, najveće fotonaponske sustave na svijetu.

Treći dio je počeo oko 13 i 20 a tema mu je bila Rješenja za primjenu fotonaponskih sustava i izvedeni projekti u kojem su predstavljeni neki od fotonaponskih sustava u Hrvatskoj i Sloveniji. Govornici u trećem dijelu su bili dipl. ing. Brane Lebar iz ETI Elektroelement d.d. iz Slovenije, gosp. Marko Nuić iz Ma. Co. T. d.o.o., Alan Grgić iz grada Orahovice, dipl. ing. Mario Kos iz Energy Plus d.o.o., Siniša Bijelić iz Adriatic Solarni Projekti Bravar d.o.o. i mr. spec. Miroslav Elezović iz Inelek d.o.o. Dipl. ing. Brane Lebar je predstavio fotonaponsku regulativu Europe i različite prekidače i osigurače koji se koriste za solarne elektrane, gosp. Marko Nuić je predstavio solarnu elektranu u Kopru, gosp. Grgić je predstavio 0,5 MW solarnu elektranu u Orahovici koja je rekordno brzo dobila većinu potrebnih papira te bi uskoro trebala početi i gradnja, dipl. ing. Mario Kos je predstavio Sunny Island autonomne izvore napajanja te svoje sustave za tracking. Gosp. Bijelić je predstavio projekt solarne elektrane kod Jasenica koja ima i svoju funkciju u saniranju bazena lužine bivše tvornice glinice na tom području, a mr. spec. Miroslav Elezović je u zadnjoj prezentaciji dana predstavio aplikaciju za određivanje sunčevog zračenja za Hrvatsku. Nakon te posljednje prezentacije odvojeno je vrijeme za diskusiju i odgovore na pitanja koja će biti objavljena na web stranici energetike marketing.

Tags:     fotonaponski sustavi      obnovljivi izvori energije      mingorp      energetika marketing      hsuse      hep
Index članka
Izvještaj: Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije - fotonaponski sustavi
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?