Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

HE Lešće puštena u pogon E-mail
Autor Edo Jerkić   
Srijeda, 01 Rujan 2010 20:58

HE Lešće
izvor: www.vsz.hr

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor pustila je u rad hidroelektranu Lešće, prvi takav objekt sagrađen u Hrvatskoj u zadnjih preko 20 godina. Projekt je vrijedan oko 95 milijuna eura, a isto tako je prvi puta u Hrvatskoj sagrađen objekt hidroelektrane bez stalne posade kojom će se upravljati iz obližnje HE Gojak pokraj Ogulina.

Gradnju je pratilo niz prosvjeda ekoloških udruga zbog akumulacijskog jezera koje je  poplavilo slikovit kanjon rijeke Dobre. Prema njima proizvodnja iz elektrane koja će zadovoljavati 1% potreba Hrvatske za strujom nije bila dovoljan argument za ovaj zahvat. Ipak, iz HEP-a naglašavaju da je riječ o iznimno vrijednom objektu. Tvrde kako će HE Lešće ukupne snage 42,29 MW godišnje proizvoditi 98 GWh električne energije i pokrivat će dnevne potrebe za vršnom energijom koja je i najskuplja. To je prvi veliki korak prema smanjenju potreba Hrvatske za uvozom struje.

– Odala bih priznanje HEP-u, ne samo zbog ovog objekta nego i zbog napora na smanjenju dugova, koji su sa gotovo 1,8 milijarde kuna došli na nulu. Ti napori omogućili su nam zadržavanje cijene struje na istoj razini u ovoj godini, što je velika potpora gospodarstvu, ali i svim drugim potrošačima u ovo teško vrijeme. Vlada će i dalje podržavati gradnju novih energetskih objekata – rekla je premijerka Kosor.

Inače, duljina same brane je 180 m, visina je 53 m, a uzvodno je jezero u dužini 25 km koje će konstantno održavati svoj nivo, te će se koristiti kao uspora. U branu su ugrađena dva cjevovoda koji propuštaju 60 kubika vode u sekundi.

Tags:     hidroelektrana      Lešće
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?