Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Trošak kapitala za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj među najvećima u regiji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 10 Siječanj 2017 08:15

Hrvatska ima jedan od najvećih troškova kapitala za vjetroelektrane i sunčane elektrane u regiji. Iako se u Hrvatskoj trošak kapitala za ove projekte smanjio u zadnje dvije godine, investicije se nisu znatno povećale. Time se implicira da su za poticanje domaćeg tržišta prije svega potrebne stabilne energetske politike - zaključilo je istraživanje “Pricetag” projekta. Studiju koju je financirala Europska klimatska fondacija i predvodila firma Ecofys, provela je za Hrvatsku firma Starfish Energy, dok su Ecofys, Eclareon istražili druga tržišta regije.

Kao glavni razlog visokog troška kapitala u Hrvatskoj, navedena je u Pricetag studiji nestabilnost politika za poticanje obnovljivih izvora energije, kao što je zastoj u provedbi mjera iz Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, koji je stupio na snagu 01.01.2016. godine i kojim se dosadašnji sustav poticaja zamjenjuje modelom premija, međutim koji sve do današnjeg dana nije proveden u praksi.

Gledajući ponderirani prosječni trošak kapitala (eng. Weighted Average Cost of Capital - WACC) u Hrvatskoj projekti vjetroelektrana i sunčanih elektrana imaju trošak od 7 do 9% dok najmanje rizične investicije poput autocesta i druge infrastrukture, ostvaruju trošak kapitala od oko 6%, zaključak je Pricetag projekta. Usporedbe radi, trošak kapitala u Grčkoj za vjetroelektrane i sunčane elektrane iznosi između 7 i 13%, dok je isti između 4 i 6% u Slovačkoj.

Izvještaj će se moći skinuti uskoro sa internet stranice: www.starfishenergy.org

Tags:     hrvatska      trošak kapitala      vjetroelektrane      sunčane elektrane      prcetag      ecofys      starfishenergy      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?