Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Prva mala hidroelektrana Velika Šuma u vodoopskrbnom sustavu u Hrvatskoj krenula u probni rad E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 09 Rujan 2016 07:33

Istarski župan Valter Flego pustio je, 6. rujna 2016., u probni rad prvu malu hidroelektranu (mHE) na vodovodnom sistemu koja je izgrađena u Hrvatskoj, na lokaciji Velika Šuma, kraj Umaga. Uz župana Flega, prisustvovali su predstavnici investitora Istarskog vodovoda Buzet d.o.o. i Istarske Regionalne Energetske Agencije - IRENA.

Župan Flego naglasio je kako je Istra još jednom preteča u Hrvatskoj te primjer dobre prakse drugima.

„Mala hidroelektrana Velika Šuma je prva hidroelektrana u Istri i ujedno prva hidroelektrana u vodoopskrbnom sustavu u Hrvatskoj. Stalna skrb o zaštiti okoliša i održivi razvoj visoko su na listi naših prioriteta što dokazujemo i ovim projektom“, rekao je župan Flego i nastavio:

„Izgradnjom male hidroelektrane činimo dodatni iskorak po pitanju zaštite okoliša i  korištenja obnovljivih izvora energije u Istarskoj županiji. Naime, prednost malih hidroelektrana očituje se prvenstveno u značajnom smanjenju zagađenja okoliša, budući da se smanjuje emisija CO2 i stakleničkih plinova“.

Direktor Istarskog vodovoda Buzet d.o.o. Mladen Nežić kazao je kako bi probni rad trebao trajati oko mjesec dana nakon čega će mala hidroelektrana krenuti s obnavljanjem svoje prave funkcije, odnosno pretvaranjem energije vode u električnu energiju. Detaljne analize, dodao je Nežić, pokazale su da će Istarski vodovod Buzet d.o.o. zahvaljujući hidroelektrani godišnje prodavati električnu energiju u iznosu od 350 tisuća kuna. Stoga, povrat investicije očekuje se za manje od tri godine.

Direktor IRENA-e Valter Poropat je, pak, rekao kako je projekti izgradnje male hidroelektrane dio Programa sustavnog gospodarenja energijom u Istarskoj županiji, te ga od samog početka promovira i Istarska Regionalna Energetska Agencija.

Vrijednost investicije je 2.296.243,00 kuna, od čega su opravdani troškovi Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2.083.782,00 kuna. Fond financira 60% opravdanih troškova što iznosi 1.250.269,00 kuna. Projektant je El Roy d.o.o. Pula, a izvođač radova KONČAR - Elektronika i informatika d.d. Zagreb.

Mala hidroelektrana „Velika Šuma“ smještena je u novogradnji koja je spojena s postojećom istoimenom vodospremom, a pripada gradskom vodoopskrbnom sustavu iz kojeg se vodom opskrbljuje cijela zapadna obala Istre.

Izvor: http://www.irena-istra.hr/

Tags:     irena      istra      mala hidroelektrana      istarski vodovod      velika šuma      vodoopskrbni sustav
 
Komentari (1)
MOP
1Subota, 11 Siječanj 2020 02:30
KPO,
GOVORITE MOJE TESTIMONEY, DOBRO DAN MOJI LJUDI HRVATSKE

ISPITIVANJE O KAKO DOBIO SAM ZAJEDNIK DA KUPIM KUĆU OD NEKRETNINSKE I ŽENSKE ZAJEDNIČKE TVRTKE POZOVIO je gradsku banku. Danas sam VELIKA SRETNA I BOG blagoslivljam gradsku banku
,
Moje ime je Katica, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih 5 mjeseci tražim originalnu tvrtku za zajam, da kupim kuću
sve što sam dobio bila je gomila prevare zbog kojih sam ih na kraju vjerovao
dana, uzeli su mi novac ne dajući ništa zauzvrat, sve
nada mi se izgubila, zbunio sam se i frustrirao, nikad nisam htio imati bilo kakve veze s tvrtkama koje se bave kreditima na internetu, pa sam otišao posuditi nešto novca od
prijatelju, rekao sam joj sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći to
ona poznaje tvrtku za zajam koja mi može pomoći u bilo kojem iznosu zajma
potreban mi je s vrlo niskom kamatnom stopom od 2%, da je upravo dobila
zajam od njih, usmjerila me prema tome kako se prijaviti za kredit
baš kao što mi je rekla, prijavila sam se s njima na Email: (citybankloan123@gmail.com) Nikad nisam vjerovala, ali pokušala sam i na svom
najveće iznenađenje dobio sam kredit u roku od 24 sata, nisam mogao vjerovati,
Opet sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu na takvom zajmu
tvrtke poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama na svim mjestima,
molim vas da savjetujem sve koji su tamo potrebni krediti
 (citybankloan123@gmail.com) nikada vas neće iznevjeriti, i
vaš život će se promijeniti kao što je i moj. Brzo kontaktirajte (citybankloan123@gmail.com) danas i od njih dobijte svoj zajam, Bog blagoslovi tvrtku za kredit gradske banke za njihovu stvarnu ponudu zajma.
 Obavezno kontaktirajte tvrtku za izdavanje gradskih banaka zbog svog zajma jer sam kredit bez uspjeha dobio od ove tvrtke.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?