Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Prva mala hidroelektrana Velika Šuma u vodoopskrbnom sustavu u Hrvatskoj krenula u probni rad E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 09 Rujan 2016 07:33

Istarski župan Valter Flego pustio je, 6. rujna 2016., u probni rad prvu malu hidroelektranu (mHE) na vodovodnom sistemu koja je izgrađena u Hrvatskoj, na lokaciji Velika Šuma, kraj Umaga. Uz župana Flega, prisustvovali su predstavnici investitora Istarskog vodovoda Buzet d.o.o. i Istarske Regionalne Energetske Agencije - IRENA.

Župan Flego naglasio je kako je Istra još jednom preteča u Hrvatskoj te primjer dobre prakse drugima.

„Mala hidroelektrana Velika Šuma je prva hidroelektrana u Istri i ujedno prva hidroelektrana u vodoopskrbnom sustavu u Hrvatskoj. Stalna skrb o zaštiti okoliša i održivi razvoj visoko su na listi naših prioriteta što dokazujemo i ovim projektom“, rekao je župan Flego i nastavio:

„Izgradnjom male hidroelektrane činimo dodatni iskorak po pitanju zaštite okoliša i  korištenja obnovljivih izvora energije u Istarskoj županiji. Naime, prednost malih hidroelektrana očituje se prvenstveno u značajnom smanjenju zagađenja okoliša, budući da se smanjuje emisija CO2 i stakleničkih plinova“.

Direktor Istarskog vodovoda Buzet d.o.o. Mladen Nežić kazao je kako bi probni rad trebao trajati oko mjesec dana nakon čega će mala hidroelektrana krenuti s obnavljanjem svoje prave funkcije, odnosno pretvaranjem energije vode u električnu energiju. Detaljne analize, dodao je Nežić, pokazale su da će Istarski vodovod Buzet d.o.o. zahvaljujući hidroelektrani godišnje prodavati električnu energiju u iznosu od 350 tisuća kuna. Stoga, povrat investicije očekuje se za manje od tri godine.

Direktor IRENA-e Valter Poropat je, pak, rekao kako je projekti izgradnje male hidroelektrane dio Programa sustavnog gospodarenja energijom u Istarskoj županiji, te ga od samog početka promovira i Istarska Regionalna Energetska Agencija.

Vrijednost investicije je 2.296.243,00 kuna, od čega su opravdani troškovi Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2.083.782,00 kuna. Fond financira 60% opravdanih troškova što iznosi 1.250.269,00 kuna. Projektant je El Roy d.o.o. Pula, a izvođač radova KONČAR - Elektronika i informatika d.d. Zagreb.

Mala hidroelektrana „Velika Šuma“ smještena je u novogradnji koja je spojena s postojećom istoimenom vodospremom, a pripada gradskom vodoopskrbnom sustavu iz kojeg se vodom opskrbljuje cijela zapadna obala Istre.

Izvor: http://www.irena-istra.hr/

Tags:     irena      istra      mala hidroelektrana      istarski vodovod      velika šuma      vodoopskrbni sustav
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?