Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

HEP potpisao ugovor za izgradnju elektrane na biomasu BE-TO Osijek E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 14 Travanj 2015 11:37

HEP je prošli tjedan u Osijeku, u nazočnosti ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, potpisao ugovor za projekt izgradnje kogeneracijske elektrane (za proizvodnju električne i toplinske energije) na biomasu - BE-TO Osijek 2 MWe/10 MWt.

Ugovor vrijedan 16,25 milijuna eura, potpisali su u ime HEP-a d.d. predsjednik Uprave Perica Jukić, a u ime konzorcija izvođača predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal i član Uprave nizozemske tvrtke HOST B.V. Hermanus Klein Teeselink. Sljedećeg tjedna HEP će i s istim konzorcijem potpisati i ugovor za izgradnju kogeneracijske elektrane na biomasu BE-TO Sisak 2 MWe/10 MWt, vrijednosti 18,95 milijuna eura. Ukupna vrijednost investicije iznosi više od 35 milijuna eura.

Lokacija uz postojeće postrojenje termoelektrane-toplane Osijek je odabrana kao pogodna za smještaj budućeg kogeneracijskog postrojenja BE-TO Osijek, jer će koristiti neke od postojećih sustava TE-TO Osijek. Postrojenje je prvenstveno namijenjeno za isporuku tehnološke pare za industrijske potrošače. Godišnja proizvodnja električne energije bit će oko 16.500 MWh, tehnološke pare oko 32.400 tona, a toplinske energije za centralizirani toplinski sustav oko 53.200 MWh.

HEP je izvođača izabrao na temelju međunarodnog nadmetanja provedenog prema proceduri njemačke KfW banke, čijim se kreditnim sredstvima financiraju ova dva projekta.

Sirovina za BE-TO Osijek je šumska biomasa. Dobavu šumske biomase u količinama i kvaliteti koje će osigurati pouzdan rad postrojenja HEP je osigurao potpisivanjem dugogodišnjeg ugovora o dobavi drvne sječke. Izgradnja BE-TO Osijek započet će u jesen 2015. a pokusni rad početkom 2017. godine. Ishođenje uporabne dozvole i primopredaja postrojenja očekuje se u proljeće 2017. godine.

Izvor: www.hep.hr

Tags:     hep      be-to osijek      biomasa      elektrana      đuro đaković      kogeneracija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?