Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Dovršena izgradnja francusko-belgijske solarne elektrane u Oriovcu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 30 Lipanj 2014 21:28

Francuski proizvođač solarnih modula Upsolar objavio je da je u partnerstvu s belgijskom tvrtkom Upgrade Energy na području Oriovca u Brodsko-posavskoj županiji završio izgradnju solarne elektrane ukupne instalirane snage 635 kilovata.

Prema njihovim riječima još se čeka spoj na HEP-ovu elektroenergetsku mrežu kako bi se električna energija mogla pustiti u mrežu.

Ove dvije tvrtke dijele 50 posto vlasništva u Oriovcu, zbog čega su u tu svrhu osnovali zajedničku tvrtku pod imenom Divali. Sam projekt otkupljen je od jedne varaždinske tvrtke, a Martin Krstić, predstavnik hrvatske tvrtke kćeri Upgrade Energy je rekao da su zainteresirani za sudjelovanje u sličnim projektima u Hrvatskoj. Upsolar je osigurao polikristalne solarne module, a Upgrade realizaciju projekta koji je financirala Hypo-Alpe-Adria banka. Grupaciju Upgrade utemeljilo je nekoliko belgijskih tvrtki, a specijalizirana je za projektiranje, isporuku i održavanje projekata obnovljivih izvora energije.

Kako kaže Krstić, na području Hrvatske nisu zainteresirani samo za solarnu energiju, nego bi radili sve projekte za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije. Upsolar je, pak, jedan od najvećih europskih proizvođača solarnih modula, a s Upgradeom, osim u Hrvatskoj, sudjeluje i u projektu u belgijskom Mouscrounu, gdje su sagradili solarnu elektranu snage jednog megavata. Za razliku od oriovačke elektrane čija će energija ulaziti u hrvatsku elektroenergetsku mrežu, belgijska elektrana napravljena je isključivo za potrebe obližnjega pogona prehrambene tvrtke Gramybel.

Izvor: www.poslovni.hr

Tags:     francuska      upgrade energy      oriovac      hrvatska      solarna elektrana      upsolar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?