Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Druga obnovljena jedinica HE Zakučac ušla u pogon E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 02 Lipanj 2014 20:55

Puštanjem u probni rad proizvodne jedinice B u petak, 30. svibnja, svečano je obilježen završetak druge etape rekonstrukcije Hidroelektrane Zakučac. Jedinica A je obnovljena ušla u pogon krajem prošle godine o čemu smo pisali ovdje.

Nakon što je 8. travnja uspješno obavljena prva mehanička vrtnja, 29. travnja agregat B prvi put je sinkroniziran s mrežom, a s 30. svibnjem započeo je njegov probni pogon u trajanju od šezdeset dana.

Radovi na revitalizaciji, modernizaciji i povećanju kapaciteta HE Zakučac zamjenom prve od ukupno četiri proizvodne jedinice započeli su 2012. godine, a završetak modernizacije cijele elektrane očekuje se krajem 2016. godine. Procijenjena vrijednost investicije u taj najveći proizvodni objekt u našem elektroenergetskom sustavu je oko milijardu kuna.

Ukupna instalirana snaga HE Zakučac prije rekonstrukcije bila je 486 MW (2x108 MW + 2x135 MW), a nakon rekonstrukcije primarne i sekundarne opreme, koja je u tijeku, nova instalirana snaga iznosit će 576 MW (4x144 MW). Planirano povećanje snage od 52 MW, dovest će do povećanja proizvodnje električne energije za 58 GWh godišnje.

Budući da je proizvodnja električne energije u HE Zakučac od vitalnog interesa za stabilnost elektroenergetskog sustava Republike Hrvatske (prošle godine proizvela je 2.134 GWh) u kojoj je bitna trajna raspoloživost hidroelektrane, tijekom trajanja rekonstrukcije jednog agregata ostale raspoložive jedinice su u pogonu, što je najveći tehnički izazov ove modernizacije.

Izvor: www.hep.hr

Tags:     hidroelektrane      zakučac      jedinica      hep      instalirana snaga      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?