Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Završena izgradnja solarne elektrane na dječjem vrtiću Pjerina Verbanac u Labinu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 13 Ožujak 2014 23:27

Istarska Regionalna Energetska Agencija dovršila je izgradnju fotonaponske elektrane na krovu Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac u Labinu. Investicija je financirana kroz EU projekt SEA-R (Sustainable Energy in the Adriatic Regions: Knowledge to Invest) sufinanciran 85% sredstvima IPA i 15% Istarske županije.

Naglasivši važnost ovog projekta i značajan pozitivni učinak u odnosu na konvencionalno korištenje energije, istarski župan Valter Flego pustio je u rad fotonaponsku elektranu.

Snaga sunčane elektrane SEA-R Labin je 10kWp, a planirana godišnja proizvodnja 11.100 kWh. Elektrana je spojena u paralelnom radu s niskonaponskom mrežom, te je opremljena akumulatorima za pohranu električne energije s ciljem da se proizvedena energija maksimalno koristi za potrošnju električne energije samoga objekta.

Kapacitet sustava s baterijama je 5kWh što u potpunosti zadovoljava potrošače kotlovnice i zajedničke potrošnje u slučaju ispada distributivne elektroenergetske mreže.

Ukupna vrijednost investicije, uključujući troškove projektiranja, projektantskog nadzora te mjerenja kvalitete električne energije i tipskog ispitivanja elektrane iznosi 311.392,00 kn (40.689,41 €).

Postupkom javne nabave, za izvođača radova odabrana je tvrtka Tomido d.o.o. Pula, idejni projekt izradio je Ured ovlaštenog inženjera elektrotehnike Bernard Gobbo, a glavni projekt izradila je tvrtka San Polo d.o.o.

Predviđa se da će proizvedena energija iz elektrane pokrivati četvrtinu potreba dječjeg vrtića za električnom energijom.

 

Izvor: www.irena-istra.hr

Tags:     irena      istra      fotonaponska elektrana      dječji vrtić      pjerin verbanac      labin
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?