Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Eko Pan protiv gradnje malih hidroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 09 Siječanj 2014 23:26

Nakon godinu dana skupljanja dokaza, Ekološko društvo Pan podnijelo je tužbe Upravnom sudu i to radi povreda postupka procjene utjecaja na okoliš za gradnju male hidroelektrane u Brodarcima. Panovci traže i poništavanje Rješenja kojim se ocjenjuje da je zahvat male hidroelektrane u Bariloviću prihvatljiv za područje ekološke mreže, te najavljuju, kako je rekao Denis Frančišković iz Eko Pana, bespoštednu pravnu borbu ako treba i do institucija Europske unije.

- Ministarstvo zaštite okoliša je 2011. godine donijelo rješenje kojim je ocijenilo da je potrebno provesti procjenu utjecaja zahvata na okoliš u Brodarcima. Godinu dana kasnije donosi se rješenje da nije potrebno provesti ovaj postupak već donosi samo glavnu ocjenu utjecaja zahvata na okoliš. Što se u samo godinu dana promijenilo, pita se Frančišković.

Kako tvrde u Panu, dogodio se niz povreda postupka o odlučivanju o istoj stvari, odnosno zahvatu u kojemu je već odluka donijeta, to što Ministarstvo nije Rješenje objavilo više od godinu dana, te što se nisu razmatrale primjedbe Eko Pana koje su iskazane na javnoj raspravi.

- U Rješenju stoji da primjedbe nisu zaprimljene, a upućene su tijekom javne rasprave koja je snimana i mi imamo snimku što je također dokaz, kaže Frančišković dodavši da im je cilj da se Rješenje iz 2012. godine poništi i provede postupak procjene utjecaja na okoliš.

Karlovačka županija u prostornom planu ima ucrtana čak 26 mjesta za potencijalne hidroelektrane, od onih mikro do puno većih. Da su to “male” hidroelektrane samo na papiru, kaže Frančišković, dokazuje to da se u Bariloviću planira graditi betonska pregrada visoka 4,5 a dugačka 50 metara, a u Lučici 8 kilometara uzvodno brana visoka čak 20 metara.

- U Bariloviću ne žele da im potope četiri slapa i od Korane naprave jezero. Kako će onda razvijati turizam, pita se Frančišković koji s Panom tek najavljuje nove akcije. Preispitat će tko je kriv što je Korana ispala iz ekološke mreže NATURA 2000, te zašto nije odmah odbačen, kako kažu, apsolutno smiješan zahtjev investitora tvrtke Aldebaran d.o.o. iz Zagreba za gradnju MHE u Bariloviću. U zahtjevu se, kažu u Panu, ne koristi terminologija iz hrvatskog zakona, dok su po “copy/paste” principu u njega upale i gluposti kao da se zahvat nalazi u području istočne Hrvatske.

Izvor: http://kaportal.hr

Tags:     male hidroelektrane      križevci      eko pan      tužba
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?