Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Najveća greenfield investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 28 Prosinac 2013 10:20

U industrijskoj zoni Tečinama u Babinoj Gredi otvoreni su radovi na izgradnji najvećega hrvatskog kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu Viridas Biomass.

Gradnju je otvorio predsjednik Ivo Josipović, a električna snaga projekta je 9,7 MW. Projekt je vrijedan 50 milijuna eura, što je najveća greenfield investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji ove godine.

Nositelj projekta izgradnje kogeneracijskog pogona na biomasu je Uni Viridas iz Zagreba, čiji je osnivač tursko-nizozemska korporacija Unit Investment N.V. s 40 godina iskustva u energetici, a u svojemu projektnom portfelju posjeduje 2.000 MW elektrana, uključujući i termoelektrane i hidroelektrane na području Turske, Europe i Bliskog istoka. Proizvođač opreme i izvođač radova na pogonu je finska tvrtka MW Power OY koja će radove završiti do lipnja 2015. godine.

Osim 50 milijuna eura uloženih u postrojenje, investitor će uložiti dodatnih 30 milijuna eura u izgradnju 12 hektara staklenika, hladnjače od 3.500 četvornih metara i peletirnice koja će iskorištavati 50 posto toplinske energije nastale prilikom proizvodnje električne energije u kogeneracijskom pogonu.

Prema riječima načelnika općine Babina Greda Josipa Krnića, za ostalih 50 posto proizvedene toplinske energije planira se izgraditi vrelovod koji bi grijao javne i druge ustanove u selu, te plastenike kućanstava zainteresiranih za proizvodnju povrća u istima. U općini očekuju otvaranje 200 novih radnih mjesta. Sam kogeneracijski pogon proizvodit će pola godišnjih potreba za električnom energijom Vukovarsko-srijemske županije.

Izvor: http://vijesti.hrt.hr

Tags:     greenfield      babina greda      bioamasa      vukovarsko-srijemska županija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?