Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Obnovljivi izvori energije u Srbiji E-mail
Autor Nives Jerkić   
Nedjelja, 31 Listopad 2010 09:21

Državni tajnik Ministarstva rudarstva i energetike Srbije Nikola Rajaković izjavio je da uz klasične izvore energije, treba raditi na povećanju udjela korištenja obnovljivih izvora koji su dragocjena dopuna energetskoj ravnoteži zemlje.

Da bi ostvarili taj zadatak potrebno je potaknuti ponajprije vladu, akademske institucije, te na kraju i privredne institucije. Prema Rajakoviću u Srbiji su neophodna nova ulaganja u projekte vezane uz obnovljive izvore energije. Trenutno velike hidroelektrane pokrivaju 30% elektroenergetskog sustava Srbije.

Prema riječima pokrajinskog tajnika za energetiku i mineralne sirovine Radoslava Strikovića najviše zabrinjava mali broj domaćih investicija u ovom sektoru  i to ponajprije zbog toga što svijest o obnovljivim izvorima nije dovoljno razvijena.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je da Vojvodina posjeduje mnogo sirovina koje se mogu iskoristiti za proizvodnju energije, npr. slama, kukuruzovina, sojina slama koje bi se mogle koristiti te bi se uštedila sredstva za uvoz nafte, a i potakla bi se poljoprivreda i poduzetništvo. Tako na primjer, kada bi se iskoristila samo četvrtina raspoložive biomase, uštedio bi se novac za uvoz milijun i pol tona nafte. Prema njegovim riječima, sagorjevanje tri kilograma slame daje energiju koliko i kilogram lož ulja.

Izvor: www.seebiz.eu

Tags:     Obnovljivi izvori energije      Srbija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?