Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Reservoir Capital dobio koncesiju za razvoj tri male hidroelektrane u Republici Srpskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 22 Siječanj 2013 23:07

Vlada Republike Srpske je odobrila REV d.o.o. Foca, koja je tvrtka-kćer od Reservorir Capital Corp. iz Kanade, tridesetogodišnju koncesiju za razvoj i gradnju tri male hidroelektrane na rijeci Cehotina.

Radi se o tri derivacijske hidroelektrane sa ukupnom snagom od 17,76 MW te godišnjom proizvodnjom od 69,61 GWh/godišnje. Faktor opterećenja za projekt je procijenjen na 56%, te bi isti time trebao biti prilično isplativ.

Sama rijeka ima pad od 115 metara, a prosječni tok rijeke je od 20 do 23 kubna metra po sekundi na dužini od 26 kilometara gdje bi se male hidroelektrane trebale nalaziti. Procijenjena ukupna potencijalna snaga za taj dio rijeke je 26 MW. ENCOS Energy Consulting Services d.o.o. iz Sarajeva je projektirao te tri hidroelektrane, i to malu hidroelektranu Luke snage 4,85 MW, Falovici snage 9,262 MW i Godijeno snage 3,649 MW. Prema ENCOSu bi sve tri hidroelektrane trebale koštati oko 48 milijuna dolara. REV bi prema koncesiji godišnje trebao Republici Srpskoj plaćati 3% brutto prihoda. Sam projekt se nalazi blizu tvrtkinog velikog projekta hidroelektrane Brodarevo snage 59,1 MW, te u blizini nove prijenosne mreže kojom bi se bolje trebala spojiti mreža BiH sa mrežom Crne Gore i Italije.

Izvor: www.hydroworld.com

Tags:     republika srpska      reservoir capital      cehotina      mala hidroelektrana
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?