Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Konferencija EU Regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for All E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 16 Siječanj 2013 13:35

U Bruxellesu će se, 22. siječnja, održati konferencija pod nazivom EU Regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for All, koja će na jednom mjestu okupiti hrvatske predstavnike izvršne vlasti, župane i gradonačelnike koji će prezentirati nagrađene energetske projekte Sjeverozapadne Hrvatske.

Na konferenciji pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH, u uredu HGK, biti će predstavljene najbolje europske i hrvatske regije, te će se na najvišoj razini razgovarati o novim projektima i suradnji. Osim hrvatskih predstavnika na konferenciji će sudjelovati i zastupnici Europskog paralameta, načelnici uprava Europske komisije i prva predsjednica Odbora regija Mercedes Bresso.

Konferencija EU Regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for All

Ovih dana REGEA (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske), u suradnji sa FEDARENE (European Federation of Agencies and regions for Energy and Environment), završava višemjesečne pripreme za samu konferenciju na kojoj će gradonačelnik Grada Zagreba i župani vodećih županija Sjeverozapadne Hrvatske predstaviti najuspješnije projekte na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije nagrađene European Solar Prize Award 2012 i ManagEnergy Award 2011 nagradama. Program konferencije predstaviti će i primjere prakse najboljih regija i energetskih agencija iz cijele Europe, uključujući Jugozapadnu Englesku, Gornju Austriju, Berlin, Baskiju i Irsku.

Neki od zanimljivijih projekata koji će hrvatski župani predstaviti su: projekt rekonstrukcije 17 škola po niskoenergetskih principima u Krapinsko-zagorskoj županiji, energetska obnova dvorca Bračak, koji će u budućnosti predstavljati energetski centar i poduzetnički inkubator za širu regiju, karlovački županijski program „I ja mogu imati solarne kolektore!“, nagrađen prestižnom europskom nagradom European Solar Prize Award 2012.

Osim postojećih projekata na konferenciji će biti najavljeni i neki novi projekti kao što su: projekt ugradnje dizalica topline u zgradama vrtića Zagrebačke županije i dvorcu Lužnica, te projekt raspisivanja natječaja za ugovornu prodaju topline namijenjenu školama, kojim će se upotreba lož ulja zamijeniti upotrebom biomase.

Grad Zagreb jedan je od prvih europskih gradova koji se priključio inicijativi Sporazum gradonačelnika, stoga će gradonačelnih Grada Zagreba, Milan Bandić, predstaviti Grad Zagreb u svojstvu predvodnika na području energetske održivosti u Jugoistočnoj Europi. Cilj ove inicijative je okupljanje gradova spremnih na smanjenje emisije CO2 ta više od 20% do 2020. godine primjenom mjera energetske učinkovitosti i upotrebom obnovljivih izvora energije.

 

Izvor: http://www.regea.org/

Tags:     konferencija      REGEA      održivost regija      regionalni projekti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?