Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Međunarodno natjecanje sveučilišta – Solar Decathlon E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 13 Rujan 2012 22:58

Solar Decathlon jedno je od najvećih međunarodnih sveučilišnih natjecanja, koje se trenutno održava u Madridu u Španjolskoj. Primarni cilj ovog natjecanja je integracija i povezivanje struka u sklopu dvogodišnjeg projekta koji obuhvaća pronalaženje inovativnih i kreativnih ideja prilikom projektiranja i izgradnje niskoenergetskog objekta.

Organizacija Solar Decathlon Europe (SDE) nastala je u suradnji s Odjelom za energetiku Sjedinjenih Američkih Država, koji već dugi niz godina provodi ovo natjecanje.

Prvo natjecanje u Europi održano je 2010. godine, također u Madridu, a natjecanje je započelo slanjem idejnih rješenja i prijedloga sveučilišta iz cijele Europe. Nakon detaljne procjene svih primljenih prijedloga, 20 timova je odabrano za daljnje sudjelovanje u natjecanju. U završnici se objekti montiraju i ocjenjuju u deset kategorija.

Posebnost natjecanja je u tome što se radi u interdisciplinarnim timovima koji studentima daju priliku steći tehničke i projektantske vještine, te vještine važne za budući profesionalni život, kao što su timski rad i komunikacijske vještine. Sam cilj natjecanja je podići svijest javnosti o obnovljivim izvorima energije i važnosti održivog razvoja, a naglasak je stavljen na pronalazak inovativnih rješenja i načina poboljšanja ugradnje i korištenja solarnih sustava.

Solar Decathlon

Slijedeće natjecanje održati će se 2014. godine u Verasaillesu u Parizu, a po prvi puta, na inicijativu SUPEUS-a, na njemu će sudjelovati i Sveučilište u Zagrebu, koje je prepoznalo kvalitetu ovog natjecanja i na taj način omogučilo studentima neponovljivu priliku. Uz to, samo Sveučilište iskorititi će svoju priliku za promoviranje u Europi.

Ogranizacija SDE sponzorira projekt sa 100 000€, no ta sredstva nisu dovoljna za sve troškove organizacije, projektiranja, izgradnje, transporta, te ostale tekuće troškove, stoga je jedan od zadataka projekta pronaći sponzore i donatore, koji će prepoznati izvrsnu priliku za promociju, ne samo u Hrvatskoj i među hrvatskim studentima, nego i u svijetu.

Zainteresirani studenti i sponzori mogu poslati svoje upite na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Tags:     Solar Decathlon      SUPEUS      natjecanje sveučilišta      SDE      niskoenergetski objekti      energetska učinkovitost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?